Stabilitás

2019.08.05. 10:39

Negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz-KDNP

A kormánypártok népszerűsége továbbra is ötven százalék felett van.

Az ellenzéki pártok szimpatizánsi köre ezúttal is alacsonyabb, a második helyért folytatott virtuális versenyben a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom fej-fej mellett állnak – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült, júliusi közvélemény-kutatásából.

A teljes felnőtt népesség körében is stabil a Fidesz-KDNP előnye, a kormányzó szövetség negyvenegy százalékpontos támogatottsággal bír. Az ellenzéki pártok népszerűsége itt kiegyenlítettebb: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik hét-hét, a Momentum hat, az MSZP-Párbeszéd szövetség pedig öt százalékon áll, vagyis továbbra is egyszámjegyű minden ellenzéki erő támogatottsága a választókorú magyarok körében.

Forrás: Nézőpont Intézet

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP előnye negyven százalékpontos, egy most vasárnap esedékes választáson ötvenkét százalékot szereznének a kormánypártok belföldi listán, ami szinte teljesen megegyezik az EP-választáson elért eredményükkel.

A legaktívabb táborral az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bír: ők egyaránt tizenegy százalékpontos eredményt érnének el listán, ami azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc pártja nem tudta leszakítani magáról a Momentumot.

A belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes MSZP-Párbeszéd szövetség a biztos szavazók esetében hét százalékon áll, vagyis Tóth Bertalanék vesszőfutása továbbra is folytatódik.

A Jobbik támogatottsága továbbra is egyszámjegyű: kilenc százalékpontos eredményt érnének el egy most vasárnap esedékes voksoláson listán, ami jól mutatja, hogy szavazótáboruk továbbra sem aktív.

A mandátumszerzési küszöböt jelentő, biztos szavazók körében mért öt százalékpontos támogatottságot a női társelnök nélkül maradt LMP – három százalék –, a Mi Hazánk Mozgalom – három százalék – és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt – négy százalék – sem éri el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!