Szögi Lajos halála

2018.10.16. 12:36

Nehéz szabadulni Olaszliszka rettenetes emlékétől

Tizenkét évvel ezelőtt verték halálra gyermekei szeme láttára Olaszliszkán Szögi Lajos tiszavasvári tanárembert. A bíróság nyolc embert ítélt el, az elkövetők összesen 157 év börtönbüntetést kaptak. Közülük hárman sosem szabadulhatnak.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Oláh Tibor

„Ez a nemzedék egy gonosz nemzedék” címmel közöl drámai megemlékezést a 888.hu az 2006. október 15-én történt olaszliszkai lincselésen történtek emlékét felidézve. A cikk szerzője azt is elárulja, hogy a megemlékezés címe éppen az évforduló napjára, október 15-ére rendelt evangéliumból származik. Mint hozzáteszi:

a sors furcsa fintora, hogy Krisztus lesújtó ítélete, melyet a köré sereglett tömeg előtt mondott el, mennyire helytálló a 2006. október 15-én történt tragédiával kapcsolatban is.

A történtek

Szögi Lajos földrajztanár tizenkét éve Olaszliszkán autójával véletlenül elsodort egy, az úttestre felelőtlenül berohanó cigány kislányt. A lány az incidens után hiába kiáltotta az utcára kirohanó családjának, hogy „nincs baj, életben vagyok”, a hordává összeverődő családtagok már neki is estek az ártatlan tanárnak és az autójának annak ellenére, hogy a járműben ott ült Szögi Lajos két gyermeke: az akkor még 14 éves Emese és az 5 éves Zsófia.

A jelentések szerint az elsodort gyermek bátyja előbb betörte Szögi autójának szélvédőjét, majd apjával és egy másik cigánnyal együtt brutális módon kirángatták a tanárt a kocsiból. Ekkor ütni, verni, rúgni kezdték a fejét és a nyakát. Legalább heten 5-10 percig kegyetlen módon bántalmazták áldozatukat.

Mint utóbb kiderült, a véres lincselést közönnyel nézte végig a több mint tízfős tömeg. Azonban ami ekkor történt, azt a tárgyaláson részt vevők is alig hitték el. Ugyanis az ütlegelés közben az elsodort kislány apja – akit később életfogytiglanra ítéltek – berohant a fejszéért, hogy levágja a már saját vérétől fuldokló Szögi Lajos fejét.

Ezt azonban sikerült egy közbeavatkozónak akkor még megakadályozni. A halálos ütlegelések közben a fejszével hadonászó apa idősebb fia nemi erőszakkal fenyegette meg a sírva mentőért könyörgő Emesét, valamint a rémülettől bepisilő, akkor 5 éves Zsófit.

Tarts ki, apa, hozok segítséget!„ – mondta Szögi Lajos nagyobbik gyermeke, és a kicsi kezét fogva futni kezdett, amikor a tömeg már az autót verte szét.A gyilkosok csak akkor hívtak mentőt, amikor biztos tudatában voltak annak, hogy a tiszavasvári tanár már nem él. Amíg a rendőrség megérkezett, mindenki tiszta ruhát váltott, és elégették az összes tárgyi bizonyítékot, vagyis a véres cipőket és ruhaneműt.

Az ügy folyománya nyomán a lincselők közül a bíróság nyolc embert ítélt el, az elkövetők összesen 157 év börtönbüntetést kaptak. Közülük hárman sosem szabadulhatnak.

Gondolatok tizenkét év távlatából

A 888.hu rendhagyó megemlékezése a lap szerzőjének gondolatait is megosztja az olvasókkal. Szerinte valóban „gonosz nemzedék” az, amelyik egy édesapát a saját kiskorú lányai szeme láttára agyonver. Nem is nagyon lehet mit felhozni az elkövetők védelmében, egy ilyen tettre nincsen semmiféle mentség. Egy ilyen bestiális bűncselekményt emberek nem követnek el.

Szögi Lajos mártír. A tisztességes magyar emberek mártírja. Egy családapa, akinek áldozatvállalása és méltósággal tűrt szenvedése mindannyiunk számára példa kell, hogy legyen.

Nem tagadom, amikor a tizenkét évvel ezelőtti eset leírását olvastam, hogy felelevenítsem a történéseket, elérzékenyültem.

A vádlottak az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének másodfokú tárgyalásán 2009. október 26-án
Fotó: Oláh Tibor / MTI Fotó

Mint édesapával rendelkező emberi lény, bele tudtam magam képzelni a gyermekei helyébe. Elképesztő trauma lehet egy 14 éves és egy 5 éves kislánynak végignézni, ahogy őrjöngő állatok halálra verik szeretett édesapjukat.

S amikor az idősebb lány azt mondta, hogy ”Tarts ki, apa, hozok segítséget!”, libabőrös lettem, és egyszerre éreztem hatalmas szeretetet és empátiát (Szögi Lajos és a lányai iránt), illetve gyűlöletet (a lincselést elkövetők tette iránt).

A gyűlölet, ahogy a szeretet is, adekvát emberi érzés. S amennyiben nem a bűnöst, hanem magát a bűnt gyűlöljük, a kereszténység alapelveivel sem ellenkezik.

Isten minden embert a maga képmására teremtett, ám mivel szabad akaratot adott nekünk, rajtunk múlik, hogy ebből a bennünk lévő isteniből mit hozunk ki.

Az elsőrendű vádlott, ifjabb H. Dezső (b) és a másodrendű vádlott, idősebb H. Dezső hallgatja az ítélet indoklását a Debreceni Ítélőtáblán az olaszliszkai emberölés ügyében folyó tárgyaláson 2009. november 13-án

Fotó: Balázs Attila / MTI Fotó

Súlyosbító tényező az ilyen kegyetlen gyilkosságot elkövetők esetében, hogy annak ellenére jutottak el egy ennyire emberalatti szintre, hogy ők is Isten képmásaiként kezdték.

A katolikus egyházban október tizenötödike, vagyis az olaszliszkai lincselés napja Avilai Szent Teréz ünnepe. A 16. században élt spanyol misztikus szerzetesnő Sziénai Szent Katalinnal együtt a katolikus egyház első női egyházdoktora (doctores Ecclesiae). 1970-es kinevezése az éppen most vasárnap szentté avatott VI. (immáron Szent) Pál pápa nevéhez fűződik.

Avilai Szent Teréztől származnak az alábbi mondatok, melyeket magának ismételgetett az élet megpróbáltatásai közepette:

„Semmitől ne félj, semmi meg ne rettentsen. Minden elmúlik. Egyedül Isten marad ugyanaz. A türelem mindent elér. Ha Isten a tiéd, semmid nem hiányzik: Isten egyedül elég!”

Szögi Lajos nem félt. Szögi Lajos szenvedése akármilyen gyötrelmes is volt, elmúlt. Szögi Lajos már fent van az angyalok között az Isten trónja mellett, és gondoskodó édesapaként fentről egyengeti szeretett lányainak életét, hogy aztán majd az idők végezetével egyesülhessenek Isten véget nem érő szeretetében.

A „gonosz nemzedék” pedig jobban tenné, ha sírva könyörögne a kegyelemért, mert tettük nyílt támadás volt Isten és ember ellen – zárul a 888.hu a tragédiáról megemlékező szövege.

Borítókép: Balla Lajos tanácsvezető bíró beszél az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének másodfokú tárgyalása a Debreceni Ítélőtáblán 2009. október 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!