Minority SafePack

2019.01.12. 10:13

Nem hagyják háttérbe szorítani Európa őshonos kisebbségeinek ügyét

Az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezete, a FUEN úgy ítélte meg, az új Európai Bizottsággal lesz érdemes megkezdeni az együttműködést.

A Minority SafePack nem fog elveszni a bürokrácia és látszatintézkedések útvesztőjében, nem hagyjuk, hogy a Junckerek és Timmermansok bizottsága döntsön a sorsunkról – hangsúlyozta a Pesti Srácoknak adott interjújában a kisebbségvédelmi kezdeményezés jövőjével kapcsolatos kérdésekre reagálva a FUEN elnöke, Vincze Loránt.

Az elnök azt mondta, az Európai Bizottság jelenlegi vezetésétől érkező jelek óvatosságra intették a Minority SafePack kezdeményezőit, akik úgy ítélték meg, érdemes az EP-választások lezárultával egy új Európai Bizottsággal megkezdeni az érdemi együttműködést.

A portál szerint Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a Magyar Állandó Értekezlet 2018 téli ülésén már arról beszélt, korábban Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, illetve Hans Heinrich Hansen volt FUEN-elnökkel közösen levélben kértek személyes találkozót az Európai Bizottság vezetőitől, mivel meg kívántak volna arról bizonyosodni, hogy a Minority SafePack nem fog elveszni a bürokrácia és a látszatintézkedések útvesztőjében, és érdemben fog foglalkozni vele a Bizottság.

A találkozótól tették függővé, hogy benyújtják-e a huszonnyolc tagállam által hitelesített aláírásokat, vagy megvárják az új Bizottság felállását az európai parlamenti választásokat követően. A levélre akkor az EB alelnöke, Frans Timmermans úgy reagált, hogy csak az aláírások benyújtása után tárgyalnának érdemben, azaz előzetesen nem volt hajlandó a kisebbségvédelmi kezdeményezés elsikkadásától való félelmeket eloszlatni.

Vincze szerint jól tették, hogy akkor nem bízták az EB-re az aláírások sorsát, „amely minden bizonnyal elkaszálta volna törekvéseiket”. Az elnök szerint a májusi EP-választások után felálló

új bizottság hozzáállása a jelenleginél csak jobb lehet mind a polgári kezdeményezéseket, mind a kisebbségi jogokat illetően. Ebben bízva hozták meg azt a döntést, hogy majd csak az új EB-vel kezdenek tárgyalni az ügyről.

A Pesti Srácok azt is megtudta Vincze Loránttól, hogy a bizottság elnöki posztjának várományosai közül Manfred Weber megértette és támogatja a javaslatcsomagot, elmondása szerint ha kisebbségi rendezés, akkor neki Dél-Tirol jut az eszébe, “van tehát alap az együttműködésre”. Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje, Vincze szerint viszont már jelölése előtt választ adott a kezdeményező bizottság levelére, azt írta, a jelenlegi Bizottság nem kíván a témáról párbeszédet folytatni.

Vincze Loránt úgy látja, nincs olyan pártcsalád az Európai Parlamentben, amely alapjaiban utasítaná el a kisebbségvéddelmi kezdeményezést, de vannak olyan pártcsaládok, például az Európai Néppárt, amely érti a különbséget az őshonos közösségek és a bevándoroló kisebbségek között. A szocialisták, a liberálisok, a zöldek ezzel szemben sajnos szívesen látnának minden nyelvet és minden kultúrát egy olvasztótégelyben – tette hozzá a FUEN elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!