Ország-világ

2020.10.27. 06:43

Nem kell szaktudás a lélegeztetőgépekhez

Újabb fővárosi idősotthonban terjed a koronavírus.

„Nagy butaság azoknak a szociális intézményeknek a döntése, amelyek elutasították a képzést és a noninvazív lélegeztetőgépek átvételét is” – mondta a Magyar Nemzet kérdésére dr. Elek Jenő. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársa ellentmond a fővárosi önkormányzat véleményének.

„Hazánkban több száz olyan ember van, aki noninvazív lélegeztetőgépet használ az otthonában, tehát megfelelő oktatás után a laikusok is elsajátíthatják, hogy ezen készülékek segítségével miképpen lehet elsősegély szintjén segíteni a légzési nehézségben lévő betegek állapotán” – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére dr. Elek Jenő, megkérdőjelezve ezáltal a fővárosi önkormányzat vezetésének nézőpontját, amely szerint a noninvazív lélegeztetőgépek működtetéséhez intenzív terápiás szakápolói végzettség szükséges. Hozzátette, hogy a gépi lélegeztetés intenzív terápiás szakorvosi feladat, de

a lélegeztetőgép egyes funkcióinak az alkalmazására még maguk a betegek is megtaníthatók.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának főorvosa emlékeztetett: a kétszáz főnél nagyobb létszámmal rendelkező szociális intézmények felelős orvosainak az intézet májusban tartott oktatást a lélegeztetőgépekkel történő légzéstámogatás végzésre, hogy a kollégák noninvazív maszkos támogatással segíthessék a betegek átmeneti ellátását a mentők kiérkeztéig. Hozzátette, hogy azon vidéki kollégák számára, akik nem tudtak megjelenni az eligazításon, az intézet külön oktatóvideót is készített, hogy szükség esetén sikeresen tudják használni a kapott eszközöket.

A szakember nevetségesnek vélte azokat a híreszteléseket, amelyek azt állították, hogy a májusi képzés célja intenzív terápiás szakorvosok képzése volt, ugyanis ahhoz nem egy-két nap, hanem öt-hat év szükséges. A főorvos hangsúlyozta, hogy kizárólag segítő szándékkal akartak cselekedni, így nagy butaságnak tartja azoknak az intézményeknek a döntését, amelyek elutasították a képzést és a lélegeztetőgépek átvételét. Az is sajnálatosnak tartja, hogy

tudomása van olyan intézetről, ahol a lélegeztetőgépeket még kicsomagolni sem sikerült az elmúlt fél évben.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az operatív törzs még május 5-én döntött arról, hogy a kétszáz fő feletti idősotthonok számára noninvazív lélegeztetőgépeket fog biztosítani, viszont a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő két intézmény, a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona és a Kamaraerdei Úti Idősek Otthona nem igényelte ezeket a berendezéseket. Karácsony Gergely sajtóreferense azzal indokolta a döntést, hogy a lélegeztetést elvégezni képes szakszemélyzet egyik intézményben sem áll rendelkezésre, mivel a noninvazív lélegeztetőgépek működtetéséhez intenzív terápiás szakápolói végzettség szükséges.

Miközben Karácsonyék továbbra is elutasítják a kormányzat segítségét, a járvány egyre több fővárosi fenntartású idősotthonban üti fel a fejét.

Ezúttal a Baross Utcai Idősek Otthonának Csokonai utcai telephelyéről derült ki, hogy közel ötven bentlakó kapta el a fertőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!