Normandiai négyek

2017.07.25. 07:04

Fogolycserét sürgetnek Kelet-Ukrajnában

Egy sor „haladéktalan intézkedésről” állapodott meg az ukrajnai konfliktus ügyében hétfőn Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrjana – közölte a német kormány hétfőn este Berlinben a négy ország vezetőinek telefonos tárgyalását összegezve.

Az úgynevezett normandiai négyek felszólították a Kelet-Ukrajnában szemben álló feleket, hogy azonnal vessenek véget a tűzszünet sorozatos megsértésének. Az ukrán csapatok és az Oroszországgal szövetséges lázadók erőinek szétválasztása szintén elsődleges fontosságú – áll a megbeszéléséről kiadott közös nyilatkozatban.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök felszólították a feleket, hogy az év végéig újítsák fel a fogolycseréket, és azokat a „mindenkit mindenkire” elv alapján hajtsák végre. A négy ország szakértői legközelebb augusztusban tanácskoznak, mielőtt az állam- és kormányfők újabb konferenciabeszélgetést folytatnak.

Petro Porosenko ukrán elnök – mint az a weboldalára feltett közleményéből kiderül – a hétfői megbeszélés során ragaszkodott ahhoz, hogy ENSZ-békefenntartókat vezényeljenek a konfliktus orosz határ menti térségeibe. Porosenko az idei év legvéresebb harcainak minősítette az elmúlt napok összecsapásait.

Az elmúlt négy hétben az ukrán hadsereg több mint 20 katonája esett el a kelet-ukrajnai harcokban.

Franciaország és Németország a kezdetektől arra törekszik, hogy segítsen megoldani a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktust, amely három éve, 2014-ben robbant ki, miután a Nyugathoz való közeledést követelő kijevi tüntetések nyomán elmenekült az ország oroszbarát elnöke, Viktor Janukovics. Az ENSZ adatai szerint azóta mintegy tízezer ember halt meg a kelet-ukrajnai harcokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!