Harmincmilliárd forintnyi plusz

2017.07.25. 06:45

Németország százmillió euróval többet ad Moszul újjáépítésére

Az iraki város visszafoglalása után Németország 100 millió euróval (több mint 30 milliárd forint) megemelte az észak-iraki város stabilizálására és újjáépítésére szánt segélyeit – közölte kedden a berlini kormány egyik minisztere.

Gerd Müller nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős miniszter a Funke-Gruppe német médiacsoport lapjainak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az összeg felét máris átutalták. A CSU (Bajor Keresztényszociális Unió) politikusa szerint a segélyt elsősorban a víz- és áramellátás megteremtésére, lakások építésére és az orvosi ellátás biztosítására szánják.

„Akik elmenekültek Moszulból, vissza akarnak térni. Fontos, hogy az embereket ebben ne hagyjuk magukra”

- mondta Müller.

Haider al-Abadi iraki kormányfő július 10-én jelentette be hivatalosan, hogy a kormányerők kilenchavi kemény küzdelem árán visszafoglalták Moszult, az Iszlám Állam utolsó erődítményét Irakban. A város 2014 júniusa óta volt a dzsihadisták kezén, a visszafoglalása során több ezren veszítették életüket. A harcok kezdete óta több mint egymillió ember menekült el Moszulból és környékéről. A városban egész kerületek hevernek romokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!