Nemzeti kötelesség és felelősség a székelyek támogatása – interjú

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze online élő istentiszteletében hívta fel a figyelmet a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezésére. Németh Sándor mint össztársadalmi ügyről beszélt a híveknek, kiemelve a közösségi jogok előmozdítását, a magyar identitás és magyar nyelv megmaradásának fontosságát, de a települések hagyományos etnikai összetételének megtartására is felhívta a figyelmet.

A szombati élő istentiszteletben Németh Sándor lelkész elmondta, nemcsak a székely kultúra megőrzését, de a katalánok, a baszkok és az európai őshonos kisebbségek megtartását segíti, aki aláírja a polgári kezdeményezést. Mindazon etnikumokét, akik hosszú évtizedek, századok óta küzdenek az önállóságukért. „A székelyekkel kapcsolatban egyértelműen az autonómiáról van szó, hogy nemzeti, közösségi szinten közösségi jogokat gyakorolva tudjanak áldássá lenni az összmagyarság számára és meg vagyok győződve, hogy Románia számára is”– idézte a lelkész szavait a Magyar Nemzet.

Az irdala.hu kampány Zoom videó interjú sorozatának nyilatkozva Németh Sándor Székelyföldhöz való kötődéséről is szólt, többek között felidézte, hogy amikor először járt Erdélyben, számára olyan meghatározó élmény volt, mint mikor Jeruzsálemben tett látogatást.

„Fontosnak tartom, hogy a székelyek szülőföldhöz, az anyanyelvhez való joga biztosítva legyen és nemzeti közösségként funkcionálhassanak a román állam keretein belül. Mivel a román politika az utóbbi időben nagyon hektikus volt a magyar kisebbségekkel kapcsolatban, ezért is lényeges, hogy az anyaország világnézettől, vallási hovatartozástól függetlenül a határon túliakat támogassa.

Jelen esetben a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése e célokért küzd, többek között azért, hogy a településfejlesztésük, felzárkóztatásuk biztosítva legyen és minél több fiatal a szülőföldjén maradhasson”– hangsúlyozta.

Hozzátette: az anyanyelv használat biztosítása és a települések magyar nyelven való megjelölése is az etnikai megerősödésük mentén lehet a jövőben biztosított.

Mint mondta, nemzeti kötelesség és felelősség a székelyek támogatása, de a testvériség megnyilvánulása is.

A nemzeti összetartozás határozott egyértelmű bizonyítékát adjuk, ha minél többen aláírjuk a Székely Nemzeti Tanács petícióját.

A Hit Gyülekezetének vezető lelkésze online adásában az egész gyülekezetet felkérte, hogy kampányszerűen terjesszék az ügyet a közösségi oldalakon, hiszen mindössze 5 napunk maradt az aláírások megszerzésére.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Szombaton minden eddiginél többen, 45 ezren írták alá online a kezdeményezést, így jelenleg az internetes aláírások 450 000-nél tartanak, de papíron további 220 ezer szignóra számítanak a szervezők még, bár előfordulhatnak duplikációk, vagyis olyan nevek, amelyek élőben és online is a petíció alá kerültek.

Ahhoz, hogy az unió napirendre tűzze a kérdést, hét tagállamból kell felmutatni az egymillió aláírást: jelenleg Lengyelországból, Spanyolországból, Svédországból, Németországból, és Ausztriából is várnak támogatókat a sikerhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!