Ítélet

2019.12.20. 07:49

Népirtásban találta bűnösnek a belga bíróság a volt ruandai kormánytisztviselőt

Népirtás és háborús bűncselekmények elkövetésében találta bűnösnek csütörtökön egy belga bíróság Fabien Neretsé volt ruandai kormánytisztviselőt.

A brüsszeli törvényszék szerint a most 71 éves férfit felelősség terheli olyan mészárlásokért, amelyeket 1994-ben követtek el a ruandai tuszi kisebbség ellen a fővárosban, Kigaliban, illetve a Gitarama és Ruhengeri körzetekben. Neresté büntetésének mértékét még nem szabták ki.

Neretsé az első ember, akit népirtásért elítéltek Belgiumban. A belga törvények szerint életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti.

A 2011-ben Franciaországban letartóztatott férfit egyébként azzal is vádolják, hogy meggyilkolt egy belga állampolgárságú nőt, a ruandai férjét és a lányukat.

Neretsé, aki évek óta Franciaországban élt, tagadja az ellene felhozott vádakat.

A közép-afrikai Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között az ENSZ adatai szerint több mint 800 ezer embert gyilkoltak meg. A hutu többség tervszerűen gyilkolta le a tuszi kisebbséget, kiirtva a tuszi lakosság mintegy 70 százalékát. Az ürügy az akkori elnök, a hutu törzshöz tartozó Juvénal Habyarimana repülőgépének lelövése volt, bár azóta sem derült ki, hogy ki vagy kik követték el a merényletet. Elemzők szerint valójában az ország feletti uralomért, a földért és a megélhetési forrásokért folyt a két népcsoport közötti küzdelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!