Közel-kelet

2018.03.23. 12:59

Nincs fegyverletétel Szíriában

Éjjel lépett hatályba a tűzszünet, mégis folytatódtak az intenzív légicsapások a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta több települése ellen.

Ajn Tarma és Zamalka településeken ért találat több célpontot, a kormányerők benyomultak Hazeh város nagy részébe is.

A Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy elvi megállapodás született a tűzszünetről, amely elvileg éjfélkor lépett hatályba. Még éjfél előtt pár órával légicsapásokat mértek a kelet-gútai Arbín településre. A helyi mentőalakulatok szerint találat érte a város egyik föld alatti óvóhelyét, ahol 37 ember meghalt.

A Fajlak ar-Rahmán képviselője pénteken közölte: egyeztetni fognak Oroszországgal arról, hogy lehetővé váljon a civil lakosok kimenekítése.

Hasonló megegyezés született a héten az Ahrár as-Sám harcosaival, akik beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert Harasztában, cserébe a csoport több száz tagja és polgári lakosok hagyhatták el a kelet-gútai települést, és az evakuálás pénteken is folytatódik.

A harmadik kelet-gútai felkelőcsoport, a Dzsejs al-Iszlám ellenőrzése alatt álló Dúmában is folytatódtak pénteken a légicsapások. A településen összecsapások folynak a lázadók és a kormányerők között – értesült a kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező OSDH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!