fordulat?

2019.08.16. 10:17

Nincs szó szexuális zaklatásról a Kenderesi-ügy koreai jegyzőkönyvében

A koreai rendőrségi jegyzőkönyvekben egyáltalán nem szerepel a szexuális zaklatás szóösszetétel – mondta a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Kvangdzsu, 2019. július 24. Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás szétúszása után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A sportvezető a V4NA hírügynökségnek azt nyilatkozta, szerinte nem volt korrekt a dél-koreai vizes világbajnokság idején történt esetet kirobbantó Reuters nemzetközi hírügynökség információja, amelyben szexuális zaklatásról írtak.

„A rendőrségi jegyzőkönyvben ebben a szóhasználatban, összetételben egyáltalán nincs ez a szó és én ennek nagyon örülök, mert teljesen egyértelmű, hogy fel sem merült ennek a bűncselekménynek a gyanúja.

Ez egy illetéktelen érintés, az, hogy milyen szándékkal közelítette meg Tomi (Kenderesi Tamás), az szerintem egy mérlegelési kérdés. Ezt beállítani annak, hogy szexuális zaklatás, meggyőződésem, hogy helytelen” – mondta Wladár Sándor.

Az elnök úgy véli, kétszer nem lehet megbüntetni a sportolót, mert már megkapta a büntetését Szöulban,

ahol pénzbüntetést kapott. „A fegyelmi eljárást nem fogja megúszni és majd a bizottság eldönti, hogy milyen mértékben fogja őt elmarasztalni, tehát nem büntetni” – tette hozzá.

A tiltással a sportolókat védi

A magyar úszók elnöke fontos körülménynek tartja, hogy

egy „Liberty (Szabadság) nevű szórakozóhelyen történt az eset, ennek minden sajátosságával együtt. Az is, hogy táncosnők voltak, ahogy láttuk ezt már a videón és ilyen helyekre nem lehet beengedni a sportolóinkat.”

A V4NA-nak megerősítette, eltiltja a magyar sportolókat az éjszakai bárok látogatásától versenyek idején. „Egyrészt, hogy megvédjem őket az ilyen helyzetektől, de attól is, ami történt előtte egy nappal, hogy leszakadt a diszkó és két ember meghalt és tíz nagyon súlyos sérült volt és éppen csak megúszták. A magyar női vízilabda-válogatott is ott volt, akik azért nem sérültek meg, mert egy vas konzolon álltak. Ha középen állnak, akkor lehet arról beszélnénk most, hogy milyen áldozatokat követelt a női vízilabda-válogatottól” – mondta Wladár Sándor.

A bírói végzésig felfüggesztették az eljárást

Arról is beszélt, hogy a fegyelmi bizottság felfüggesztette az eljárást addig, amíg Kvangdzsuból a hivatalos bírói végzést megkapják, mert egyelőre csak a rendőrségi jegyzőkönyv áll rendelkezésükre.

„Ez egy leirat, azt, hogy a bíró mit dönt és mit fog leírni, ezt meg kell várnunk”

– tudatta az elnök.

A 22 éves magyar sportolót a Dél-Koreában megrendezett júliusi vizes világbajnokság idején egy éjszakai bárból vitték a rendőrségre, mert a klub egyik táncoslánya azt állította, hogy szexuálisan zaklatta őt. Kenderesi Tamás visszautasította a vádat. Közleményében azt írta, hogy csak hozzáért egy koreai lány fenekéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!