Államilag támogatott anyaság

2018.05.04. 15:25

Novák Katalin: A kormány értékeli és bátorítja az anyákat

A család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár kijelentette, hogy minden felelősséggel vállalt gyerek óriási kincs, a kormány pedig megbecsüléssel fordul az édesanyák felé.

Kolozsvr, 2018. februr 8. Novk Katalin, az Emberi Erforrsok Minisztriuma (Emmi) csald- s ifjsggyrt felels llamtitkra gyermekfoglalkozson vesz rszt a 2018 elejtl a hatron tlra is kiterjesztett kldkzsinr programrl tartott sajttjkoztatja utn a kolozsvri K+ kzssgi trben 2018. februr 8-n. MTI Fot: Bir Istvn

Fotó: Biró István

Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), valamint a Népesedési Kerekasztal által rendezett anyák napi rendezvényen kiemelte, a kormány szeretne minden támogatást megadni a főállású anyáknak, és azoknak is, akik dolgozni szeretnének a gyereknevelés mellett. Utóbbiaknak segít például a gyed extra, a bölcsődeépítési program, valamint a Nők 40 program is, amely visszaadja a családoknak a nagymamákat.

Az államtitkár elmondta, hogy van még teendő a családpolitikában, ezért bízik benne, hogy a konferencia elősegíti a közös gondolkodást a témában, amely a „sorskérdések legfontosabbika”.

Demény Pál demográfus felszólalásában ismertette több évtizeddel ezelőtt megfogalmazott szakpolitikai javaslatait. Szerinte a kormányoknak a nyugdíj mértékének meghatározásánál figyelembe kellene venni azt is, hány gyermeket nevelt fel valaki, valamint meg kellene adni a kiskorú gyereknek a szavazati jogot úgy, hogy a szüleik a nevükben voksolhassanak.

Fűrész Tünde, a KINCS megbízott igazgatója közölte, a rendezvényen négy témában – anyai szerepek, nagymamák, főállású és egyedülálló anyaság – hallgathatnak meg előadást a meghívottak. A konferencián szeretnének minél több elképzelést és javaslatot megvitatni annak érdekében, hogy Magyarországon a jövőben még inkább megbecsüljék és tiszteljék az édesanyákat – tette hozzá. Szólt arról is, hogy júniusban, az apák napja környékén szeretnék az anyák napi rendezvény párját is megtartani Tisztelet az apáknak címmel.

Borítókép: Novák Katalin egy gyermekfoglalkozáson. Forrás: MTI / Biró István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!