Nincs kecmec

2018.05.13. 12:34

Nyolc embert ítéltek halálra Iránban terrorcselekményekkel összefüggésben

A 18 életet követelő támadásokat még tavaly követték el a parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen.

A teheráni forradalmi bíróság hét tárgyalási nap után vasárnap hozta meg az ítéletet, amely ellen húsz napon belül lehet fellebbezni a legfelsőbb bíróságon – közölte az iráni tévében Músza Gazanfarabi, a forradalmi törvényszék vezetője.

A bírósági ítélet szerint a vádlottak segítették a merényletek öt elkövetőjét. A későbbiekben tárgyalják az áldozatok hozzátartozóinak keresetét az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia ellen.

Az iráni parlament és a Khomeini-mauzóleum épületét tavaly június 7-én támadták meg öngyilkos merénylők és fegyveresek. A mészárlásban 18 ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek. A merényletet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vállalta magára, az iráni Forradalmi Gárda pedig azzal vádolja a rivális Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat, hogy közreműködtek a támadások megszervezésében.

A támadások után a hatóságok több tucat gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az elítélteken kívül még további tizennyolc vádlottja van a terrorcselekményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!