Ország-világ

2021.07.23. 12:53

Nyomozás indulhat a Cseh Katalin érdekkörébe tartozó cégek támogatásai kapcsán

A Központi Nyomozó Ügyészségnél Tényi István tett feljelentést az ügyben, s szerinte az eddig megjelent tényfeltáró anyagok alapján a hálózatot alkotó cégek összejátszhattak a támogatások elnyeréséért.

Miután kiderült, hogy a momentumos Cseh Katalinékhoz köthető cégek összesen nagyjából 4,8 milliárd forint uniós támogatást nyertek el,

a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István a Központi Nyomozó Ügyészséghez fordult, és jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt tett feljelentést.

„A különböző lapokban megjelent oknyomozó anyagok azt támasztják alá, hogy ezek a cégek egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére játszhattak össze. Magyarországon meglehetősen ritka, hogy ekkora mértékű – közel 4,8 milliárd forintos – támogatás kapcsán merült fel a költségvetési csalás gyanúja, és hogy ilyen kiemelt összegben indulhat nyomozás” – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Tényi István. Hozzátette: akár a Gazdasági Versenyhivatal is indíthatna vagy indíthatott volna vizsgálatot az ügyben.

A héten a Pesti Srácok tárta fel, hogy a Cseh Katalinékhoz kapcsolható cégek egy váci és egy sziráki telephelyen hozták létre az uniós pénzekre vadászó birodalmukat, a cégek EU-s pályázatokat vettek célba. A hálózat cégei (a NOVA-INN Kft., a Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft. és az Uniotech Kft.) összesen 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz jutottak.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy Cseh Katalinék családi cége, a Pannónia Nyomda Kft. eddig 168 millió forint értékben nyert közbeszerzéseket, a legtöbbször – három alkalommal – a ferencvárosi helyi lap nyomdai munkálataira. A IX. kerületi önkormányzattól 2013 és 2016 között összesen 79 millió forint megbízáshoz jutottak így, ekkoriban maga Cseh Katalin volt a cég ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!