Május 1

2018.05.03. 11:26

Olvasóink szerint a szorgos munka elismerésre érdemes

Nosztalgikus rendezvény vagy népünnepély volna-e inkább május elseje?

Amíg a munka becsület dolga, én tisztességgel megszomjazom, énekelte a 80-as években a " target="_blank" rel="noopener">Fonográf együttes, utalva dalában a sör és virsli május elsejei, ünnepi megbonthatatlan egységére.

Szavazásunkkal arra kerestük a választ, mit szólnak kedves olvasóink ehhez az 1890 óta ismert ünnephez. Nosztalgikus rendezvény vagy népünnepély volna-e, melyet áthat e vagy sem a mindennapi politika?

A győzelmet harminchat százalékkal az Alapjában jó az ötlet: a szorgos munka igenis elismerésre érdemes válasz szerezte meg, ami azt jelenti, hogy szavazó olvasóink legnagyobb hányada a munkát, mégpedig a szorgos munkát tartja ünneplésre alkalmasnak, politikai vagy más felhang nélkül.

Második helyre, huszonhat százalékkal a Kommunista propagandaesemény volt, az is maradt válasz került, ami nyilván a rossz emlékű 50-90-es években zajló, tervteljesítéses, kötelezően felvonulós jellegű emlékeket hozta elő Olvasóinkból. Már maga a kötelező kifejezés is kiverhette a biztosítékot sokaknál, főleg, hogy egy ünnepről van szó.

Bármiről hadováltak a politikusok, ez egy frankó közösségi élmény lett. Jó buli!, üzente Olvasóink huszonegy százaléka, akik úgy gondolták, ennek az ünnepnek semmi köze a politikához, hanem egy közösségi élmény, ahol együtt lehetnek szeretteikkel, barátaikkal, s bulizhatnak egész nap.

Nem más ez már, mint a sör és a virsli ünnepe: a hétköznapi élet gasztroparádéja, legalábbis Olvasóink tizenhét százaléka szerint, akik úgy gondolják, nem csak a drága, kevesek által megfizethető, színpompás gasztronómiai jellegű parádé számít, hanem az átlagember számára is szükséges olyasmi, ami kiragadhatja a szürke, egyhangú napok világából. És ha ehhez a sör és a virsli járul hozzá, ám legyen.

Borítókép: Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!