Főhajtás a kiválóak előtt

2018.11.02. 09:39

Önkéntesek tartják rendben a Házsongárdi temetőt

A diákok szabad idejükben gondozzák a jeles magyar személyiségek sírjait Kolozsváron.

Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke elmondta: már húsz éve gondozzák a sírokat, de évről-évre egyre több iskolás jelentkezik, azonban segítségre mindig szükség van.

„Régi vágyam volt, hogy ez az akció ne csak egy személytől vagy iskolától függjön, hanem terebélyesedjen folyamatosan. Ezt a kegyeleti munkát divatba lehetne hozni” – tette hozzá.

Fontos lenne, hogy egy érzelmi kötődés is kialakuljon a gyerekekben és a fiatalokban

- mondta.

Kolozsvár évszázados sírkertje, a Házsongárd nemcsak az elmúlás kegyhelye, hanem a magyar kultúra panteonja is – áll a Házsongárd Alapítvány honlapján. A magyar művelődéstörténet nagyjainak, többek között Kós Károlynak, Reményik Sándornak, Szenczi Molnár Albertnek, Apáczai Csere Jánosnak, Dsida Jenőnek nyughelye. Napjainkra az erdélyi magyar írók és költők szimbólumává lett, számos irodalmi alkotás keletkezési helye, témája vagy inspirációja.

„Kolozsvárt öt felekezet van s csak egy közös temető. Ha a vallás a legnagyobb szellem gyümölcse s a vallásosságnak a türelem a legmagasztosabb hazája, akkor bizonyára sohasem láttam figyelemreméltóbb helyet Kolozsvárnál” – írta Széchenyi 1821-ben.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: szoborcsoport a Házsongárdi temetőben. Forrás: mediaklikk.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!