Ország-világ

2021.05.14. 11:05

A kedvező járványhelyzet miatt újraindulnak a szűrések (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatója.

Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

– A délelőtt folyamán elértük a 4,5 millió beoltottat. A keleti vakcináknak köszönhetően Magyarországon már a 16–18 éveseket is oltani tudjuk. A legtöbb uniós országban még mindig a nyugdíjasokat oltják – mondta György István államtitkár.

Csütörtökön elkezdődött a 16–18 évesek oltása. Ugyancsak 144 ezer, jellemzően március elejéig regisztrált kapott csütörtökön SMS-t arról, hogy a Sinopharm, az AstraZeneca- és a Szputnyik mellett ők már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban. Az országos oltási munkacsoport döntése nyomán így

a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból valamennyi első körös oltásra felhasználható oltóanyag lefoglalható.

A kórházi oltópontok május 14. péntek és május 18. kedd közötti napokra hirdettek foglalható Pfizer-oltási időpontokat. Felhívták a figyelmet, hogy kizárólag csak az SMS értesítést kapók tudnak foglalni Pfizer-oltást. A közeljövőben újabb Pfizer-oltások érkezése várható.

81 százalék

Emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező továbbra is tud Sinopharm, AstraZeneca- és Szputnyik-oltásokat foglalni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Elmondta, az orosz vakcinából már csak korlátozott számban van oltóanyag, mivel az orosz fél leszállította a szerződött kétmillió vakcinát.

Már több mint ötmillióan regisztráltak oltásra, 81 százalékuk meg is kapta az oltást.

Túl vagyunk a nehezén

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a járvány harmadik hullámának nehéz szakaszán már túl vagyunk. Lassan visszaérünk ahhoz a természetes állapothoz, ami a járvány előtt jellemezte az általános közegészségügyet.

Országos szinten is elkezdett csökkenni a szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag mennyisége.

A védőoltás a lehetőség és a kivezető út a járványból, hiszen ha minden lehetséges személyt beoltunk, akkor a vírus nem talál már gazdasejtet, így el fog tűnni.

Mindenki menjen el a szűrővizsgálatokra

2612 főre csökkent a kórházban ápoltak száma – mondta Müller Cecília. A kedvező járványügyi adatok azt is lehetővé tették, hogy újraindítsák a szűrővizsgálatokat. Müller Cecília arra kér mindenkit, aki meghívást kap a szűrővizsgálatokra, menjen el. Hozzátette, előre veszik azokat a személyeket, akiknek az időpontja arra a két hétre esett, ameddig szüneteltették ezeket a vizsgálatokat. A napokban több mint 310 ezer meghívót küldenek ki a méhnyakrákszűrésekre – emelte ki.

Ennyien szegték meg a szabályokat

– 434 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. 55 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 1588 hatósági házi karantént rendeltek el és 18 488 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

 

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!