félreértések

2020.06.05. 18:17

Orbán Balázs: Budapest működése stabil

Az álhírekkel szemben a parlamenthez beterjesztett jövő évi költségvetési javaslat azt tartalmazza, hogy az idei évhez képest 16 százalékkal emelkedik az önkormányzatok költségvetési támogatása – mondta az államtitkár.

Az önkormányzatok támogatása emelkedik, Budapest működése stabil és a kormány ebben mindig partner lesz – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján pénteken.

Az „álhírekkel szemben” a parlamenthez beterjesztett jövő évi költségvetési javaslat azt tartalmazza, hogy az idei évhez képest 16 százalékkal emelkedik az önkormányzatok költségvetési támogatása, 739 milliárd forintról 857 milliárdra – közölte Orbán Balázs.

Ezen belül a helyi önkormányzatok általános működési támogatása 173 milliárd forintról 264 milliárdra, a köznevelési feladatokkal összefüggő támogatás 191 milliárdról 213 milliárdra, a szociális és gyermekjóléti tevékenység támogatása 163 milliárdról 174 milliárdra, a gyermekétkeztetés támogatása 82 milliárdról 86 milliárdra, a kulturális tevékenységek támogatása pedig 14 milliárd forintról 22 milliárdra nő – mondta az államtitkár.

Az önkormányzatok költségvetési helyzete azonban nem csupán a központi támogatás emelkedése miatt stabil, hiszen vannak saját bevételeik is, amelyek a 2010. évi mintegy 500 milliárd forintról 2020-ra ezer milliárdra növekedtek – jegyezte meg Orbán Balázs.

Hozzáfűzte: a járványügyi védekezéssel összefüggő költségvetési intézkedések sem veszélyeztetik az önkormányzatok működési stabilitását.

Igaz, hogy a gépjárműadó az idei évhez hasonlóan jövőre is a központi költségvetéshez folyik be, ám ez az önkormányzatok bevételének csupán 1-1,5 százaléka – mondta.

Orbán Balázs szerint a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban félreértések vannak. Az egyes önkormányzatok adóerő-képessége között hatalmas különbségek lehetnek, Budapesté például háromszor akkora, mint egy átlagos településé. A szociális hozzájárulás az ilyen jellegű egyenlőtlenségek enyhítését szolgáló önkormányzatok közötti átcsoportosítás, nem pedig kormányzati elvonás – közölte.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a 2010-es kormányváltás után a második Orbán-kormány 1300 milliárd forint önkormányzati adósságot vállalt át, ezen belül csak Budapest esetében 375 milliárdot. A fővárosi beruházásokat pedig azóta mintegy 8000 milliárd forinttal támogatta a kormány.

Budapest működése stabil, a főváros az egész ország számára fontos és a kormány ebben mindig partner lesz – hangsúlyozta Orbán Balázs.

Ugyanakkor az államtitkár értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy – Karácsony Gergely főpolgármester bejelentése szerint – elhalasztják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülését.

A tanács a kormány és a főváros közötti vitarendezési fórum, a tárgyalásokat ott kell folytatni. Nemzeti összefogásra, konstruktív tárgyalásokra és döntésekre van szükség, nem politikai csatározásokra – szögezte le Orbán Balázs.

Karácsony Gergely főpolgármester pénteken közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását. A főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete „olyan mértékű elvonással sújtaná” a települési, a kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!