Kérdés-válasz

2021.12.06. 14:37

Orbán Viktor: három helyett öt százalék lesz a nyugdíjemelés jövőre (videó)

A baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést ehelyett pedig azt javasolja, hogy az emberek fogyasszanak kevesebb vizet, gázt, áramot és vegyen kisebb autót – mondta a miniszterelnök az Országgyűlésben.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az azonnali kérdések órájában baloldali képviselők felvetéseire reagált. Jakab Péternek (Jobbik) azt válaszolta:

köszönöm, hogy nem hívott meg egy intellektuális versenybe, és boldog mikulást is kívánok.

Nézzen körül, hogy akikkel együtt ül, azok vették el a 13. havi nyugdíjat, és egy havi fizetést, valamint 10 százalék feletti munkanélküliséget csináltak, ők vágták meg a családtámogatási rendszert, és ők csalták devizahitelbe a családokat. Mi mentettük ki őket – tette hozzá. A mostani minimálbérből pontosan kétszer annyi benzint lehet vásárolni, mint az ön szövetségeseinek idejében – mondta.

Viszontválaszában Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Jakab Péter rosszul van tájékoztatva a saját programjukról. A kormányfő rámutatott,

a baloldal meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést, emelni akarja a víz, az áram és a gáz árát.

Mint fogalmazott: idézem önöket,

fogyasszanak kevesebb áramot, fogyasszanak kevesebb gázt, kevesebb vizet és használjanak kisebb autót. Ez az önök programja.

A miniszterelnök Jakabhoz szólva leszögezte: „az önök programja az áremelkedések programja, önök az emberek megélhetését veszélyeztető programot képviselnek, amit követelnek, azt mi képviseljük, de sajnos ide ön nem ülhet át„ – fogalmazott a miniszterelnök.

Csak az oltás segít

Orbán Viktor Harangozó Tamásnak (MSZP) azt válaszolta, hogy a PCR-teszt semmin sem segít, csak az oltás segít. Mindenkit arra bíztatott a kormányfő, hogy oltassa be magát. Jó lenne olyan készletgazdálkodást kialakítani, amikor nem kell megsemmisíteni semmit, de ilyen nagy számok esetén ez lehetetlen. Mindenből van elegendő, így kórházi ágyból, lélegeztetőgépből, gyógyszerekből, oltásokból és PCR-tesztekből – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha azonos módszerrel nézzük az egészségügyi statisztikákat, akkor semmi szégyellnivalója nincsen az országnak.

Aki arról beszél, hogy többen halnak meg Magyarországon, mint máshol, az azt állítja, hogy az egészségügyi dolgozók rossz munkát végeznek.

Én igenis megvédem Őket, mert ez nem igaz, és nagyon jó munkát végeznek

- tette hozzá a kormányfő.

Miért akarják eltörölni a rezsicsökkentést?

Orbán Viktor Szakács Lászlónak (MSZP) azt válaszolta, hogy egész Európában és az Egyesült Államokban is magas az infláció. Nem a magyar jegybank a hibás ezért – tette hozzá. Miért akarják eltörölni a rezsicsökkentést, és piaci árakon megszabni a rezsit, ha le akarják törni az inflációt? – tette fel a kérdést a kormányfő. Nem lenne helyes inkább támogatni a kormány rezsicsökkentési politikáját? – kérdezte, majd hozzátette: önök nem támogatják a benzinár-csökkentést sem – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a forint vásárlóértékének a megőrzéséért a jegybank felel.

Nemcsak rezsit csökkentünk, hanem emeljük a béreket is, hogy így lehessen kiküszöbölni az inflációt. Soha ilyen minimálbér-emelés nem volt, és visszafizetjük a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal elvett

- mondta.

5 százalékos lesz a nyugdíjemelés 2022-ben

Orbán Viktor azt mondta Schmuck Erzsébetnek (LMP), hogy a képviselő azokkal van szövetségben, akik elvették a 13. havi nyugdíjat, és tönkretették a magyar nyugdíjasokat. 2002-2010 között 4 százalékkal csökkent a nyugdíj reálértéke, míg 2010 óta 10 százalékkal nőtt. A kormányfő közölte, 2022-ben a nyugdíjemelés nem 3, hanem 5 százalék lesz.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 2010-ben egy romhalmaz volt az ország, és ezért fokozatosan tudott lépni a kormány több fontos területen.

Mi a nyugdíjasokkal szövetséget kötöttünk, és ezt be is tartjuk

- mondta.

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt válaszolta, hogy Tordai gusztustalan módon támadta az egészségügyi dolgozókat.

Hősies munkát végeznek a dolgozók az egészségügyben. Önök uszítanak és izgatnak a keleti vakcinák ellen, miközben megszavazták az egészségügyi jogviszonyról szóló törvényt – tette hozzá. A kormányfő arról is beszélt, hogy

a szakdolgozók bére ebben a ciklusban 72 százalékkal nőtt, és amikor a baloldal kormányzott, akkor elvették a 13. havi bérüket.

Gratulálok a Városháza tervezett eladásához, és ahhoz, hogy ingatlanügynöknek egy volt miniszterelnököt sikerült szerződtetni - mondta a kormányfő a lopásokkal kapcsolatban.

Remélem sohasem fognak kormányozni, mert akkor a parlamentet is eladnák

- zárta válaszát a miniszterelnök.

Hogyan vegyük komolyan önt ezután?

Orbán Viktor Ander Balázsnak (Jobbik) azt válaszolta, hogy a pedagógusbérek szintjén változtatni kell. Jövőre 10 százalékos béremelés lesz, és a következő időszakban pedig meg akarják ismételni azt az intézkedést, amit 2013-14-ben megtett a mostani kormány – hangsúlyozta a kormányfő.

Az Önök szövetségesei, a Baloldali Blokk 2010-ben 1400 milliárdot fordított közoktatásra, míg most 72 százalékkal többet költ a kabinet erre a területre

- ismertette Orbán. Azt is mondta: Önök azokkal fogtak össze, akik elvették az egyhavi fizetést. Miért lenne jó az, ha visszatérnénk a múltba? – tette fel a kérdést. A kormányfő felidézte, hogy Ander korábban kizárta az együttműködést Gyurcsányékkal. Hogyan vegyük komolyan Önt ezután? – tette fel a kérdést Orbán.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 20-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában