Ország-világ

2021.09.09. 13:26

Orbán Viktor: Brüsszel visszaél a hatalmával, veszélyezteti Európa egységét

A Lengyelország elleni brüsszeli támadás kapcsán Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Duda lengyel államfőt, amikor fogadta őt Budapesten, a Karmelita kolostorban csütörtökön – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Budapest, 2021. szeptember 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Andrzej Duda lengyel államfõt a Karmelita kolostor elõtt 2021. szeptember 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A magyar-lengyel kapcsolatok aktuális kérdésein túl a megbeszélés kiemelt témája az Európai Bizottság támadása volt; a testület ugyanis keddi döntésével eddig példátlan módon élt vissza hatalmával:

megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását.

Tette ezt akkor, amikor Lengyelország – Magyarország mellett – az EU külső határait védi az erősödő migrációval szemben – ismertette a sajtófőnök a tárgyaláson elhangzottakat.

Az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét

- szögezte le Orbán Viktor, felidézve: a magyar kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett.

Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban

- fűzte hozzá a miniszterelnök.

Az Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól, mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Andrzej Duda lengyel államfőt a Karmelita kolostor előtt 2021. szeptember 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!