black sunday

2018.11.25. 14:02

Orbán Viktor: ez egy szomorú vasárnap az EU-nak

Az Egyesült Királyság kilépése valódi Black Sunday, szomorú nap az Európai Uniónak – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsot követően vasárnap.

Brüsszel, 2018. november 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a magyar közmédiának nyilatkozik Brüsszelben a Brexitről szóló rendkívüli EU-csúcstalálkozó után 2018. november 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Szecsődi Balázs

Orbán Viktor a M1-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a magyarok próbálkoztak, még be is avatkoztak a britek kampányába és arról győzködték őket, hogy inkább maradjanak az unió tagjai, de ezt nem sikerült elérni.

„Most már nincs más választásunk, minthogy tudomásul vegyük a döntést, ami megszületett” – fogalmazott.

Kevesebb pénz marad a britek kiválásával

Kiemelte, hogy a veszteség nagy, Nagy- Britannia ugyanis gazdag ország és sok pénzt visz magával, ami azt jelenti, hogy kevesebb marad. Azaz pénzben is mérhető a veszteség, amelyet az unió elszenvedett a politikai és gazdasági természetű veszteség mellett – tette hozzá Orbán Viktor.

Ha a britek maradtak volna, a következő években Magyarországnak is több pénz jutott volna az Európai Unió költségvetéséből

- hangsúlyozta.

A miniszterelnök elmondta, súlyos tárgyalások zajlottak és olyan súlyos kérdésekről kellett megállapodni, mint a kereskedelmi jogok, befektetések, vagy a pénzügyi szolgáltatások jövője.

Az angliai magyarok helyzete stabil

„Itt nem győzelem vagy vereség a kérdés, hanem, hogy ki jár jobban és ki jár rosszabbul. Illetve, hogy vannak-e olyan megoldások, hogy mind a ketten jól járjunk. Ilyenkor nem nagyon vannak” – mondta. Mindenkinek komoly engedményeket kellett tenni – tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte, teljesült a magyar kormány célja, hogy megvédje a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekeit.

„Azok a magyarok, akik ma Angliában vannak, azok biztonságban vannak, az ő helyzetük nem romlott”

- fogalmazott.

A briteket kellett volna bent tartani, nem a migránsokat

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Európai Unió mostani vezetői szerinte nem vétlenek a Brexitben, felelősséget viselnek a bekövetkezéséért. Az egyik legsúlyosabb hiba volt, hogy olyan bizottsági elnököt választott az EU, akinek a személyét a britek ellenezték,

a másik hiba az volt, hogy a migránsokat beengedte az Unió, a briteket pedig nem tudta benntartani. Fordítva kellett volna – fogalmazott.

Ha a nyugat-európai országok nem engedték volna be a migránsokat, akkor a britek bent tudtak volna maradni az unióban. Ez azonban múlt idő és spekuláció, érdemes inkább a jövő felé fordítani a tekintetünket„ – mondta a kormányfő.

Mint korábban megírtuk, a huszonhetek ma megszavazták a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodást.

Orbán Viktor Facebook-oldalán vasárnap délelőtt közzétett bejegyzésében pedig már utalt a britek kiválással kapcsolatos álláspontjára, amikor egy videó mellé mindössze annyit írt: „szomorú vasárnap”.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a magyar közmédiának nyilatkozik Brüsszelben a Brexitről szóló rendkívüli EU-csúcstalálkozó után 2018. november 25-én.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Címkék#brexit#EU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!