Ország-világ

2021.05.21. 07:28

Orbán Viktor: ötmillió beoltottnál feloldjuk a korlátozások nagy részét – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentette, hogy ha elérjük az ötmillió beoltottat, a kijárási tilalom, az üzletek és vendéglátóhelyek zárvatartási kötelezettsége, illetve a kötelező maszkhasználat is megszűnik és további enyhítések várhatók.

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Legyőztük a harmadik hullámot

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy ülésezett az Operatív Törzs. 4,898 millió beoltott volt tegnap, és így a hétvégén elérjük az ötmilliót. Mindez azt jelenti, hogy a harmadik hullámot legyőztük – mondta a kormányfő.

Magyarország a járvány szempontjából ma védettebb, mint bármelyik nyugati ország

– hangsúlyozta.

Itt vannak a könnyítések

A kormányfő közölte, hogy a kijárási tilalom megszűnik. Az üzletek és vendéglátóhelyek zárvatartási kötelezettsége megszűnik. Megszűnik a maszkhasználat. Magán- és családi rendezvényt, valamint lakodalmat is lehet tartani. Lehet a szabadban sportolni. Szabadtéri rendezvényt 500 főig lehet tartani, zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A 16–18 évesek közül a beoltottak mehetnek rendezvényekre.

Orbán Viktor az Origo tudósítása szerint úgy nyilatkozott, egyelőre nincs döntés arról, hogy ezek pontosan mikortól lépnek életbe.

Három szempont

Orbán Viktor szólt arról is, hogy van egy életciklusa az oltási kedvnek. A hazai fejlemények is nagyban hasonlítanak az izraelihez és a brithez. Van három körülmény, ami óvatosságra int minket: ha elérjük az ötmilliót, akkor még mindig hárommillió ember nincs beoltva. Ezt a hárommillió embert arra kérte, hogy oltassák be magukat.

Hozzátette: figyelni kell arra, hogy a határaink mentén mindenhol alacsony a beoltottság, és fenyegetnek a mutációk is.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Ennyi vakcina áll rendelkezésre

Orbán Viktor közölte, az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron és megrendelt 7,3 millió Pfizer-, 1,2 millió Moderna-, 4 millió Janssen és még 4,7 millió AstraZeneca-vakcinát. Mindebből még egy harmadik és egy negyedik oltási kört is tudunk vállalni.

A kormányfő arról beszélt, hogy előre gondolkoztak, ezért minden eshetőségre van vakcina.

Mindezek mellett hamarosan elkezdődik a magyar vakcinagyártás, így nem leszünk kitéve a nemzetközi hatásoknak

– tette hozzá.

Elmondta, hogy a magyar fejlesztésű vakcina jövőre meglesz.

„2022 második felére rendben vagyunk, addig kell külföldről vásárolt vakcinával védekezni”

– mondta.

Azt meg végképp nem szeretjük, hogy csak egyfajtát lehet rendelni Brüsszeltől – tette hozzá Orbán Viktor. Kiemelte:

„Garantálni tudjuk minden magyar biztonságát.”

Ez a baloldal taktikája

Orbán Viktor elmondta, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása a gyors reagálás miatt szükséges. „A baloldal nemcsak nem szavazta meg, hanem csúnya dolgokat mondott. A baloldal eddig sem volt részese a védekezésnek. Ami az országnak rossz, az a baloldalnak jó, mindez felelőtlenség” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor a hitelmoratórium meghosszabbításáról azt mondta, hogy két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. Mindez nagy teher a bankok számára – tette hozzá. „A gazdagok megvoltak a hitelmoratórium nélkül, de a középosztály és a kisebb pénzű emberek nincsenek ebben a helyzetben” – mondta a kormányfő.

A moratórium kivezetése egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, mi lesz a moratórium után, és ezt meg tudják tárgyalni. A Bankszövetség megismert javaslatai egyelőre nem fogadhatók el – mondta Orbán Viktor.

Tovább nőhet a dolgozók száma

Orbán Viktor közölte, hogy őt nem lepte meg a kiugró magyar növekedési adat. „Én nagyobb növekedésre számítok, mint a szakértők. Egy fenomenális második negyedéves adatra számítok, és ennek alapja, hogy mára ugyanannyian dolgoznak, mint a válság előtt. Mindig abból indulok ki, hogy hányan dolgoznak” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a következő hónapokban nőni fog a munkából élők száma. Az emberek szeretnének reménykedni, de még nem döntötték el, hogy lehet-e is reménykedni.

Véget ér a védekezés szakasza

Összességében a konjunktúrakilátások folyamatosan javulnak – mondta Orbán Viktor.

„Kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekeztünk, míg most gazdasági újraindításra lesz szükség” – mondta.

Hozzátette: hamarosan tárgyalnak a 2022-es minimálbérről, az állami cégek béreiről is dönteni kell.

Illúzió, hogy a NATO megvéd minket

Orbán Viktor szerint az ellenzék hatalomra akar kerülni, és mindent ellenez. A honvédség kapcsán közölte, hogy világos a mostani és a korábbi kormány közötti különbség. „A baloldal szerint nem kellett honvédség, míg a mostani kabinet teljesen másként gondolkozik. A NATO nem fog minket megvédeni. Csak akkor segítenek, ha látják, hogy mi is teszünk a védelmünkért” – tette hozzá.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy lehet, hogy nem lesz háború évtizedekig, de ha mégis, akkor a honvédek lesznek az elsők, akik vásárra viszik a bőrüket.

„Nemcsak jó harcosokra, hanem jó mérnökökre és orvosokra is szükség van. Ha a katona nincs kiképezve, akkor nem tud védekezni. Persze modern haditechnika nélkül nem fog menni. Komoly fegyverkezésbe kezdtek a szomszédaink, ezért modernizálni kell, mi vagyunk a legnépesebb ország a Kárpát-medencében, ezért nekünk kell a legerősebb sereg is” – tette hozzá.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!