Ország-világ

2020.10.30. 07:38

Orbán Viktor: nálunk még istenes a helyzet (HALLGASSA MEG!)

A miniszterelnök szerint nem a szabályok számának a szaporítása, hanem a meghozott szabályok betartása a legfontosabb.

Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az unió 27 miniszterelnökével a vírus elleni védekezésről egyeztettek. – Nálunk a helyzet még istenes, de a helyzet sokkal rosszabb Belgiumban, vagy Hollandiában. Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta, az uniós intézkedések között próbálnak valamilyen egységes rendszert kialakítani, de egyelőre mindenki a saját rendszerében bízik.

Orbán Viktor szerint nem a szabályok számának a szaporítása, hanem a meghozott szabályok betartása a legfontosabb. – Abban van a kulcs, hogy a maszkviselést be kell tartani

– mondta a kormányfő. Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik, aki nem hord maszkot, azt büntetni kell. Aki nem hordja a maszkot, az nemcsak a saját, hanem a mások egészségével játszik – mondta a miniszterelnök.

Az influenza oltásokkal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor elmondta: megduplázták a készleteket, most 1,4 millió vakcina áll rendelkezésre, de rendeltek további 360 ezret. Ezzel párhuzamosan Magyarországon gyártják a súlyosabb Covid-19 esetek kezelésére használt remdesivirt, és a favipiravir tömeges beszerzése is megoldható.

A koronavírus elleni oltással kapcsolatban a miniszterelnök arról számolt be, hogy a jövő év elején megérkezik az első, korlátozottabb mennyiségű szállítmány európai gyártóktól, és az idősek, valamint a krónikus betegek már akkor megkaphatják a védettséget.

Áprilisban viszont mindenki beoltathatja magát, és „győzelmet hirdethetünk” a járvány felett. A Magyar Orvosi Kamarával folytatott párbeszédről a kormányfő elmondta: érthető, hogy a részletszabályokat is látni akarják.

Varga Mihálynak csodát kell tennie, de a pénzügyminisztereknek ez a sorsuk – mondta Orbán Viktor a járvány költségvetésre gyakorolt hatásáról, hangsúlyozva, hogy mégis van egy optimista kép előtte a gazdaságot illetően.

Kiemelte: a helyzet ellenére a kormány egy nagyon komoly egészségügyi béremelést hajtott végre, az ágazat dolgozóinak a keresete a többszörösére emelkedik.

A kormány továbbá dolgozik a családtámogatási rendszeren. 2010-ben is, amikor „a szánkig ért a córesz” az első döntések a családtámogatás területén voltak – mondta a kormányfő.

Az interjút itt tudja meghallgatni:

A brutális nizzai terrorcselekmény kapcsán Orbán Viktor hangsúlyozta:

Magyarország nem fogja hagyni, hogy Brüsszelből hazánkra erőltessék a migrációra vonatkozó szabályok megváltoztatását, nem fogunk arra az útra lépni mint Nyugat-Európa.

Emlékeztetett: a magyar ellenzék is bevándorláspárti, „egy falkában” vannak azokkal, akik a bevándorlás szabályainak megváltoztatásáért helyeznek nyomást hazánkra. Hozzátette: Magyarország érdeke, hogy Európa szerte olyan migrációellenes vezetők legyen kormányon, mint például a jelenleg ellenzékben lévő olasz Matteo Salvini.

A kormányfő beszélt arról, hogy október 31-én egy református templomot avatnak fel Budapest mellett. Mint mondta: a katolikus Nemeskürty István tanár úrtól tanulta meg, hogy a reformáció mentette meg a magyar nyelvet, és nemzettudatot a 16. században azzal, hogy magyarra fordították a Bibliát. – Ezt még a katolikus testvérek is elfogadhatják – tette hozzá.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!