egységre van szükség

2019.10.11. 17:33

Orbán Viktor Párizsban: Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne

A miniszterelnök pénteken Párizsban járt, ahol Emmanuel Macron francia elnök munkaebéden látta vendégül.

Párizs, 2019. október 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Emmanuel Macron francia államfõ (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Párizsban, az Elysée-palotánál 2019. október 11-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Szecsődi Balázs

„Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Párizsban, ahol Emmanuel Macron francia elnök munkaebéden látta vendégül.

Orbán Viktor miniszterelnököt (b) munkaebéden látja vendégül Emmanuel Macron francia államfő Párizsban, az Elysée-palotában
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Európában különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség” – mondta Orbán Viktor a látogatás elején az Élysée-palota kertjében, a francia államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

Hangsúlyozta,

a biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében a közép-európai és a francia álláspont közel van egymáshoz.

Emellett – mondta –

megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia.

„Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud a szolidaritás eszközével hozzájárulni, mint Franciaország” – fejtette ki a kormányfő.

Emmanuel Macron francia államfő (j) és Orbán Viktor miniszterelnök a találkozójuk után
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Arról is beszélt – kitérve az unió bővítésének ügyére -, hogy Európa biztonságát akkor lehet növelni, ha az unió kapuját „lejjebb tolják” déli irányba, és megtalálják a bővítésnek azt a formáját, amellyel erősíteni tudják egész Európa biztonságát.

Ezért amellett érvel a párizsi megbeszélésen, hogy találják meg a megfelelő ütemet és módszereket a bővítés ügyében.

A kormányfő a klímapolitikáról is szólt, úgy fogalmazva: „Magyarország egy klímabajnok”, a karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában van, és készen áll az erőfeszítések folytatására.

Hangsúlyozta ugyanakkor a versenyképesség és a klímaharc közötti egyensúly és összhang fontosságát is.

A magyar-francia kapcsolatokról Orbán Viktor azt közölte: Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, kiválóak a gazdasági kapcsolatok, 670 francia cég dolgozik Magyarországon, 40 ezer embernek adva munkát. Reményét fejezte ki, hogy a francia befektetők folytatni fogják tevékenységüket Magyarországon.

A miniszterelnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, Magyarországon nagy tisztelet övezi a francia elnököt, mert egy olyan vezető, aki visszahozta a víziókról szóló viták intellektuális erejét az európai politikába, és „ezt nagyra értékeljük”. „Az a reményünk, hogy ismét lehet képzelőereje Európának” – hangoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!