ismert szakember

2019.10.01. 19:58

Orbán Viktor új jelöltje mindig kiállt a magyar érdekek mellett

A hosszú évtizedek óta a brüsszeli politikával és uniós ügyekkel foglalkozó, rendkívül tapasztalt, és egyben a magyar érdekek mellett mindig kiálló Várhelyi Olivért jelölte Magyarország uniós biztosának Orbán Viktor miniszterelnök.

Forrás: MTI/Európai Tanács

Fotó: Mario Salerno

Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának Orbán Viktor miniszterelnök, aki ezt hétfő este Budapesten jelentette be. Előzőleg az EP jogi bizottsága nem támogatta az eredeti magyar jelölt, Trócsányi László biztosi kinevezését – fogalmaz az Origo.

Az új biztosjelölt a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót kaphatja majd meg.

Orbán Viktor egy technokratát jelölt

„Nem utasítottam el az elnök asszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett” – közölte a magyar kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott: egy technokratát jelölt a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat.

Megjegyezte, a portfólióban nem történt változás.

A miniszterelnök Várhelyi Olivért az EU működésének ismert szakembereként jellemezte.

Ursula von der Leyen szóvivője még korábban elárulta: az elnök asszony hétfő délután beszélt Orbán Viktorral telefonon, és új bizottsági tag jelölését kérte a miniszterelnöktől. Jens Flosdorff szerint az Európai Bizottság elnöke azt is a kormányfő figyelmébe ajánlotta, hogy a jelenleg már zajló biztosi meghallgatások miatt minél gyorsabban elő kell állni egy új névvel.

1995 óta foglalkozott uniós kérdésekkel

Várhelyi először a dániai Aalborg Egyetemen végzett európai jogtanulmányok mesterszakot, emellett a Szegedi Egyetemen is szerzett jogi diplomát, és már 1995 óta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos munkát végez: először az ipari, majd a külügyminisztériumban dolgozott a magyar csatlakozást előkészítő jogi osztályokon.

2001-ben ment először Brüsszelbe az EU-hoz rendelt állandó képviseletre, majd 2003 és 2006 között már Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviselete jogi állományának vezetője volt.

Ezután hazatért, az igazságügyi minisztériumban 2006 és 2008 között felelt az uniós közösségi jogi osztályért. 2008 és 2011 között dolgozott az Európai Bizottságnak, majd 2011-ben nevezték ki az állandó képviselet nagykövethelyettesének. Innen 2015-ben jutott el a képviselet vezetéséig.

A Magyar Nemzet 2017-ben ugyan arról írt, hogy a neve felmerült esélyesként a külügyminiszteri posztra a 2018-as választást követően, ez a forgatókönyv nem valósult meg. Várhelyi saját magára sem politikusként, inkább karrierdiplomataként tekint. Várhelyi egyébként Twitter-oldalán végig támogatólag állt ki Trócsányi jelölése mellett, miután múlt csütörtökön a volt igazságügyi miniszter jelölését visszadobta az EP JURI-szakbizottsága, Twitterére annyit írt: a

jogállamiságnak győznie kell a politikai hisztéria fölött.

A bizottsági döntés hemzsegett a jogértelmezési problémáktól

Várhelyi Olivér neve az után került elő, hogy hétfőn a jogi szakbizottság (JURI) fenntartotta véleményét, és ismét összeférhetetlenségről döntött Trócsányi László magyar biztosjelölt, illetve a román Rovana Plumb érdekeltségei miatt. A volt igazságügyi minisztert zárt ajtók mögött zajló ülésen, tizenkettő szavazat és kilenc ellenszavazat mellett bélyegezték alkalmatlannak a biztosi tisztségre. Ugyanez a voksolás gyakorlatilag már a múlt csütörtökön is lezajlott: akkor maga Trócsányi László is megjelent a testület előtt, hogy válaszoljon a JURI kérdéseire.

A hétfői ülésre az egykori miniszter új információkkal szolgált – sőt a napokban a Nagy és Trócsányi-iroda is részletes magyarázattal állt elő -, ám a jogi bizottság második alkalommal is hajthatatlan volt, és leszavazta hazánk jelöltjét.

A teljes képhez tartozik, hogy a folyamat hemzsegett a jogértelmezési problémáktól, Trócsányi és Plumb pedig elsőkként estek áldozatul az etikai vizsgálatnak.

Borítókép: Az Európai Unió Tanácsa honlapján közreadott kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Várhelyi Olivér nagykövetként, Brüsszelben 2017. október 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!