Aszály

2017.08.28. 19:53

Óriási az aszály Rómában, csökkentik az éjszakai víznyomást

Az olasz fővárosban május óta egy csepp eső sem esett, a kialakult óriási szárazság miatt folyamatosan korlátozzák a vízfogyasztást.

Csökkentik az éjszakai víznyomást az éjszakai órákban szeptember elsejétől Rómában és a vele szomszédos Fiumicino területén a szárazság miatti rendkívüli vízhiány miatt – jelentette be az olasz főváros vízszolgáltatója hétfőn.

Az esőre őszig kell várni

A majdnem három millió lakosú Rómát vízzel ellátó Acea vízszolgáltató vállalat közleménye szerint a vízellátást az egész városban korlátozzák. A víznyomás csökkenése elsősorban a magasabb emeleteken és az egyébként is alacsony nyomású kerületekben lesz jobban érzékelhető. A víznyomást csökkentik a fővárossal szomszédos, a repülőteréről ismert Fiumicino önkormányzatának területén is.

A közüzemi korlátozás egyelőre csak az éjszakai órákra vonatkozik, és a tervek szerint elegendő lesz csak szeptemberben csökkenteni a víznyomást azt remélve, hogy ősszel a csapadék pótolja majd a vízhiányt.

Kiszáradt patakok

Az olasz fővárosban és környékén május óta nem esett csapadék. Nyár eleje óta ráadásul hét hőhullám követte egymást, teljesen kiszárítva a patakokat: a Rómát kettészelő Tevere folyó és a várost vízzel ellátó Braccianói-tó vízszintje is történelmi mélypontra süllyedt.

A rendkívüli szárazság miatti víztakarékosság jegyében Rómában júliusban elzárták az utcai kutak egy részét. Július végén szintén felmerült a víznyomás csökkentésének és a vízfogyasztás korlátozásának a lehetősége, de azt akkor elhalasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!