anyagilag jól jártak

2018.02.23. 10:54

Óriási vagyont rabolhatott össze az Iszlám Állam

Az ISIS bevételei leginkább a túszok megváltásából, rablásokból, vagyonelkobzásokból, földek kisajátításából és a kőolaj illegális kereskedelméből származnak.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet katonai vereségét követően mintegy 400 millió dollárnyi (több mint 100 milliárd forint) értéket hurcolt el Szíriából és Irakból – írta a The Economist című brit hetilap csütörtökön egy iraki parlamenti képviselőre hivatkozva.

Az értesülés szerint a terroristák egyben tisztára mosták a különböző iraki vállalataiktól kapott pénzeket. A hetilap török terrorellenes szervezetekben lévő forrásai úgy vélekedtek, hogy az ISIS Törökországba is kihelyezett jelentős összegeket aranyban, hogy támogassa ottani, az egész országot átszövő alvó sejtjeit. A terroristák török közvetítőkön keresztül létrehoztak és használnak egy nem hivatalos pénzutalási rendszert Törökországban, Európában, Libanonban és a Perzsa-öböl országaiban.

Másfél éve, 2016 októberében az Egyesült Államok szenátusának belbiztonsági bizottsága egy jelentésében azt állapította meg, hogy az ISIS terrorszervezet egyik pénzügyi forrása az illegális műkincs-kereskedelemből származik, a dzsihadistáknak nagy befolyásuk van ugyanakkor a fegyverek, az élelmiszerek és az építési anyagok feketepiacán is Irakban és Szíriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!