súlyos vádak

2020.02.01. 09:16

Őrizetbe vették a szíriai lázadók egyik volt tisztségviselőjét

A férfit a francia hatóságok azzal a gyanúsítják, hogy háborús bűncselekmények, kínzások és erőszakos eltűnések elkövetésében vétkes.

Clemence Bectarte ügyvéd, a francia székhelyű Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) nevű csoport képviselője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: január 10-én tudomásukra jutott, hogy a Dzsejs al-Iszlám iszlamista lázadócsoport volt szóvivője Marseilles-ben tartózkodik, amit haladéktalanul jelentettek a hatóságoknak.

A férfit a francia hatóságok szerdán elfogták, pénteken pedig vizsgálatot indítottak ellene azzal a gyanúval, hogy háborús bűncselekmények, kínzások és erőszakos eltűnések elkövetésében vétkes – áll a FIDH és a Szíriai Sajtó- és Véleménynyilvánítás szabadságának Központja jogvédő csoportok együttes közleményében.

A Dzsejs al-Iszlám egykor a Damaszkusz határában lévő Kelet-Gúta nagy részét uralta, míg a kormányerők 2018-ban visszaszerezték az ellenőrzést a térség felett. Razan Zejtúne, ismert szíriai emberi jogi aktivista három társával 2013-ban tűnt el nyomtalanul a térségben, amelyet akkor a szélsőségesek uraltak.

„Nincs kétségünk afelől, hogy ez a vizsgálat új fényt derít a súlyos jogsértésekre, amelyeket a Dzsejs al-Iszlám követett el, illetve Razan Zejtúne ismert jogász és emberi jogi aktivista és férje Váel, valamint két társuk eltűnése ügyére” – mondta Bectarte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!