hosszabbításkérés

2020.04.18. 18:48

Oroszország a START-3 egyezmény megmentésére szólította fel az Egyesült Államokat

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője új egyeztetések megkezdésére szólította fel amerikai kollégáját, Mike Pompeót, ezen egyezményt pedig a globális biztonság egyik sarokkövének nevezte.

Oroszország a nukleáris hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött START-3 egyezmény megmentésére szólította fel szombaton az Egyesült Államokat.

A 2010-ben az akkori orosz és amerikai elnök, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama által aláírt START-3 egyezmény hatálya 2021 februárjában jár le. Ez az utolsó jelentősebb – a nukleáris fegyverzet korlátozásáról szóló – megállapodás Washington és Moszkva között. A szerződés mindkét fél számára 1550 nukleáris robbanófejben maximalizálja az atomarzenált.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek szombaton adott interjújában közölte, egyelőre nem tudni, hogy az amerikai kormány kész-e a szerződés meghosszabbítására.

Rjabkov szerint a „valóságtól elrugaszkodottak” azok a washingtoni javaslatok, melyek értelmében a fegyverzetellenőrzési tárgyalásokba az Egyesült Államok és Oroszország mellett Kínát is be kell vonni.

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője pénteken új egyeztetések megkezdésére szólította fel amerikai kollégáját, Mike Pompeót, ezen egyezményt pedig a globális biztonság egyik sarokkövének nevezte.

Rámutatott: a megállapodás meghosszabbítására vonatkozó orosz javaslat továbbra is érvényes.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az utóbbi hónapokban többször is óva intett egy újabb fegyverkezési verseny kialakulásától.

Tavaly összeomlott a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződés (INF), amely a szakértők szerint mérföldkőnek számított a hidegháború lezárásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!