Járvány

2020.04.01. 07:41

Oroszország orvosi eszközöket szállít az Egyesült Államoknak

A segélyszállítmányról Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett.

Egészségügyi berendezéseket és védőfelszerelést szállító orosz katonai repülőgép indulhat útnak az Egyesült Államokba – közölte kedden késő este Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint.

Peszkov elmondta, hogy a nap folyamán technikai egyeztetés folyt a gépről. A segélyszállítmányról Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök hétfői telefonbeszélgetésén esett szó.

„Az orosz fél a súlyos amerikai járványügyi helyzetre való tekintettel segítséget ajánlott fel orvosi berendezések és védőeszközök formájában. Trump köszönettel elfogadta ezt a humanitárius természetű segítséget”

- hangoztatta a szóvivő.

Peszkov hozzátette, hogy a két elnök megállapodásának megvalósítása során az a benyomás alakult ki, hogy

amerikai részről egyesek „minimum nem segítették” a technikai kérdések operatív megoldását.

A szóvivő fontosnak érezte megjegyezni, hogy az Egyesült Államoknak felajánlott segítséggel Putyin „abból indul ki, hogy amikor az amerikai orvosieszköz- és anyaggyártók felpörögnek, akkor szükség esetén ezt a segítséget ők is tudnák majd viszonozni”.

Peszkov rámutatott, hogy

ugyancsak együttműködés alakult ki Oroszország és Kína között.

„Most, amikor ez a helyzet kivétel nélkül mindenkit érint és globális természetű, nincs alternatívája a közös cselekvésnek a partnerség és a kölcsönös segítségnyújtás szellemében” – mondta.

Trump hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján említést tett arról, hogy az Egyesült Államok a koronavírus-járvány elleni harcban segítséget kap Oroszországtól és Kínától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!