harc a katonai tanács ellen

2019.06.04. 23:03

Összecsaptak a hadsereggel a tüntetők Szudánban

A szudáni demokráciapárti tüntetők kedden folytatták a tiltakozást a katonai vezetés ellen a hadsereg előző napi, legalább 35 halálos áldozatot követelő rajtaütése után, a főváros, Kartúm körül szórványosan kialakult tüntetéseken számos összecsapás tört ki katonák és tüntetők között.

A tüntetések szervezők szerint az összecsapásokban legalább két ember meghalt. Egyikük egy 14 éves fiú, akit fejbe lőttek egy tiltakozáson, míg a másik áldozat egy nő, akit otthonában eltalált a biztonsági erők egyik eltévedt lövedéke.

Az AP amerikai hírügynökségnek aktivisták azt mondták, hogy a biztonsági erők nagy számban vonultak ki és járőröztek a fő utak mentén.

Az amerikai hírügynökség szerint a rajtaütéseket a szudáni gyorsreagálású erők (RSF) nevű elitegység vezeti, amelynek tagjai – emberi jogi csoportok szerint – szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el, és civileket mészároltak le az ország darfúri régiójában.

A legsúlyosabb összecsapások Bahri kerületben törtek ki. Helyi fiatalok kisebb úttorlaszokat emeltek kövekből és fémkerítésekből, az RSF harcosainak azonban sikerült behatolniuk, könnygázt és éles lőszert vetettek be – mondta az egyik tüntető az AP szerint.

Legalább nyolc ember, köztük egy ötéves gyerek kapott lőtt sebet több összecsapásban – közölte Nazím Szarrádzs, egy vezető aktivista.

„Nincs más választásunk, mint folytatni a tüntetéseinket és a polgári engedetlenséget a katonai tanács bukásáig” – mondta Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) szóvivője.

Musztafa azzal a kéréssel fordult a nemzetközi közösséghez és az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), hogy ne ismerjék el semAbdel-Fattáh al-Burhánit – az országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanács (TMC) vezetőjét -, sem a katonai hatóságokat, és gyakoroljanak nyomást a tábornokokra, hogy átadják a hatalmat egy civil vezetésű kormánynak. A BT kedden a szudáni hadsereg hétfői rajtaütéséről vitázott zárt ajtók mögött Nagy-Britannia és Németország kezdeményezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!