Járvány

2021.05.10. 16:41

Pakisztánban megnyitották az ország legnagyobb oltóközpontját, ahol naponta százezer embert immunizálnak

A dél-pakisztáni Karacsi városában hétfőn megnyitották az ország legnagyobb oltóközpontját, ahol naponta legalább százezer embert fognak tudni immunizálni a koronavírussal szemben – jelentette be Naszir Sah, a helyi kormányzat tájékoztatási minisztere.

Pakisztán nemrég kapott 1,2 millió dózis AstraZeneca vakcinát a védőoltások méltányos elosztására létrehozott COVAX-program keretében. A járvány harmadik hulláma erősen megviselte az ország egészségügyi ellátórendszerét, amely sokak szerint az összeomlás szélére került hasonlóan a szomszédos Indiához.

Pakisztán eddig Kínára hagyatkozott oltási kampányában, de a hétvégén megérkezett az első COVAX szállítmány is. Fejszál Szultán egészségügy-miniszter szerint további 17 millió adag vakcinát várnak június végéig. A tárcavezető ígéretet tett a lakosság immunizálásának fokozására, köszönhetően a már biztosabb oltóanyagellátásnak.

Az oltási kampány kiterjesztésén túl a pakisztáni hatóságok járványügyi korlátozásokat vezettek be a ramadán végét jelző (Íd al-Fitr) ünnepre. A többi között 80 százalékkal csökkentették a légijáratok számát, a tömegközlekedést és a vasúti közlekedést leállították, a turisztikai helyszíneken pedig kijárási tilalmat rendeltek el a járvány terjedésének feltartóztatása érdekében.

A 216 millió lakosú országban a járvány kitörése óta több mint 850 ezren fertőződtek meg, a kór halálos áldozatainak száma pedig 19 ezerhez közelít. Ugyanakkor eddig mindössze 3,5 millió embert oltottak be.

Címkék#Pakisztán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!