Járvány

2020.02.14. 06:21

Partra szállhattak Kambodzsában a Westerdam hajó utasai

Megkezdhették a kiszállást a kambodzsai Kampongszom kikötővárosban pénteken a tengerjáró utasai, miután két hetet töltöttek a fedélzeten, és öt ország utasította el őket a COVID-19 járványtól tartva.

Kampongszom, 2020. február 14. A Westerdam brit-amerikai óceánjáró utasai, miután kiszálltak a kambodzsai Kampongszom kikötõjében 2020. február 14-én. A kambodzsai hatóságok az elõzõ nap engedélyezték a kikötést, miután a tüdõgyulladást okozó új koronavírustól tartva elõzõleg öt országban utasították vissza a luxushajó kikötési kérelmét. A fedélzetén 1455 utas és 802 fõs személyzet tartózkodott két hetet, közülük senki sem fertõzõdött meg a vírussal. MTI/AP/Heng Sinith

Forrás: MTI/AP

Fotó: Heng Sinith

A hajó 1455 utasa és a 802 fős személyzet közül senki sem fertőződött meg a vírussal. A Westerdam csütörtökön futott be Kampongszom kikötőjébe.

A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik bármilyen tünetet mutattak, majd az egészségügyi minisztérium közölte, hogy senki sem hordozza a COVID-19 vírusát, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra.

Utasok a Westerdam brit-amerikai óceánjárón, amely a kambodzsai Szihanukvill kikötőjében horgonyzott
Fotó: Mak Remissa / MTI/EPA

A partra szálló utasokat maga Hun Sen miniszterelnök köszöntötte a mólón.

A hajót üzemeltető amerikai cég, a Holland America Line tudatta, hogy az utasok elszállítására charterjáratokat szerveznek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet Főigazgatója méltatta Kambodzsát, amiért „példát mutatott nemzetközi szolidaritásból”.

Amint arról korábban hírt adtunk, egy másik hajó is kikötött Kambodzsában, amelyiken magyar utasok is voltak. Velük kapcsolatban Szijjártó Péter azt közölte, a három magyar állampolgár, aki a személyzet tagjaként tartózkodik a tengerjárón, jól van, nem fertőződtek meg. A japán hatóságok a múlt héten kéthetes karantént rendeltek el a koronavírus megjelenése miatt a Diamond Princess üdülőhajón, a vesztegzárat elvileg február 19-éig kell feloldaniuk.

Borítókép: A Westerdam brit-amerikai óceánjáró utasai, miután kiszálltak a kambodzsai Kampongszom kikötőjében 2020. február 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!