nem jogerős

2017.08.30. 10:03

Pénzbüntetést kapott holokauszttagadásért

Egy budapesti székhelyű könyvkiadónak a vezetőjét büntették meg, amely egy svéd író holokauszttagadó könyvét adta ki és értékesítette.

A nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt 120 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki a kiadóvezetőre. Ha nem fizeti be az összeget, akkor 120 nap végrehajtandó szabadságvesztésre kell azt átváltoztatni.

Az ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a kiadóvezető a rendőrségi nyomozás során beismerte tettét.

A cég 2012-ben adta ki magyar fordításban a kötetet, amelyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja, a gázkamrák létezését megkérdőjelezi. A kiadó a magyar nyelvű könyvet az üzletében, valamint az általa működtetett webáruházban értékesítette. Utóbbi honlapon a vádlott a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak – közölte a fővárosi főügyész szerdán.

Ibolya Tibor felidézte azt is, hogy a vádhatóság indítványára még 2016 augusztusában a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak letiltását. Az ügyészség azt kérte vádiratában, hogy ezek a tartalmakat tegyék hozzáférhetetlenné, Ibolya Tibor szerdai közleményében azt írta: ezt a bíróság elrendelte.

Az ügyészség sem korábban, sem mostani közleményében nem nevezte meg sem a kötet szerzőjét, sem a kifogásolt könyv címét, sem a magyar kiadót, a végzés nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!