elrabolt nemzedék

2021.04.28. 11:22

Perelnek családjuktól gyerekként elszakított ausztrál őslakosok

Beperelték az ausztrál államot az elszenvedett igazságtalanságokért az elrabolt nemzedéknek nevezett őslakosok ezrei, akiket gyerekként szakítottak el családjuktól az asszimilációs politika jegyében a 20. század során – közölték szerdán jogi források.

Becslések szerint 1910 és 1970 között mintegy 100 ezer őslakos gyereket szakítottak el családjától és adtak oda fehér családoknak vagy intézményeknek a „Fehér Ausztrália” politikájának keretében, amelynek célja a kisebbségek asszimilálása volt. Többségük soha nem látta újra sem szüleit, sem testvéreit.

A keresetet Új-Dél-Wales állam legfelsőbb bíróságán nyújtották be – tudatta egy közleményben a Shine Lawyers ügyvédi iroda, amely azonban nem közölte, hogy milyen összegű kártérítést követelnek.

A panaszosokat képviselő Tristan Gaven ügyvéd szerint „az állam felelős az őslakos családok korábbi szétválasztásáért az Északi Területen, és az állam az, amelynek kötelessége ezért kárpótolni őket”. Médiaértesülések szerint a keresetet mintegy hatezer őslakos nyújtotta be. Gaven elmondta: ez a kereset azért korlátozódik az Északi Területen élő őslakosokra, mert

Ausztrália más részein már tettek lépéseket az elrabolt nemzedék kárpótlásáért.

Az ausztrál állam részéről először 2008-ban, Kevin Rudd miniszterelnök kért bocsánatot az elrabolt nemzedék tagjaitól az okozott fájdalomért, 2017-ben pedig Malcolm Turnbull miniszterelnök szintén bocsánatot kért a kormány nevében, miután nyilvánosságra került az a jelentés, amely arról szólt, hogy

az áldozatok évtizedek múltán is súlyos traumákkal küzdenek.

Az ausztrál őslakosok a gyarmatosítás óta folyamatos rossz bánásmód áldozatai voltak, földjeikről elüldözték és rendszerszinten hátrányosan megkülönböztették őket, sokuk jelenleg is szegénységben és kirekesztetten él.

Az 1901-es keltezésű ausztrál alkotmány nem ismeri el az őslakosokat, sem a Torres-szoros szigeteinek lakóit az ország eredeti lakóinak, nem is említi őket. Az őslakosok jelenleg 3,3 százalékát teszik ki a 25 milliós ausztrál lakosságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!