Ország-világ

2020.08.24. 06:55

Propagandafilmmel akart terroristákat toborozni egy tanár

Középiskolás gyerekeknek vetítette az Iszlám Állam propagandafilmjeit egy tanár Londonban, akit 2018-ban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A férfi gyerekekből álló terrorista alakulatokat akart toborozni.

A brit Jótékonysági Bizottság (Charity Commission), amely az Angliában és Walesben működő jótékonysági szervezeteket felügyeli, kötelező vizsgálatot indított a Lantern of Knowledge Educational Trust nevű alapítvány ellen. Erre azért volt szükség, mert kiderült, hogy a szervezet által működtetett középiskola korábbi, iszlám tanulmányokat oktató tanára ellen vádat emeltek terrorista anyagok terjesztése miatt. A vizsgálat most zárult le, a brit kormány hivatalos honlapjának beszámolója szerint figyelmeztetésben részesítették az alapítványt – írja a V4NA.

A szóban forgó tanár Umar Ahmed Haque volt, akit 2018-ban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek terrorizmushoz kötődő vádak miatt. Legkorábban 25 év múlva szabadulhat.

A BBC beszámolója szerint Haque azt tervezte, hogy fegyverekkel és autóba rejtett bombával harminc londoni célpontnál hajt végre terrortámadást.

A Big Bent is megakarta támadni.

Úgy tudni, hogy a férfi az interneten radikalizálódott. Bírósági tárgyalása során kiderült, hogy gyerekekből álló „mini miliciát” akart létrehozni, amivel közösen hat éven belül terrortámadásokat hajthat végre.

Az is kiderült, hogy a rendőrség figyelte a férfit, 2016-ban Szíriába akart ugyanis utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, a Heathrow-i repülőtéren azonban letartóztatták.

Haque egyik inspirálója a 2017. évi londoni terrortámadás volt. Egy iszlamista merénylő terepjáróval a Westminster hídon az emberek közé hajtott, majd halálra szurkált egy rendőrt. A támadásban a merénylővel együtt öt ember halt meg, ötvenen megsebesültek.

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!