Razzia

2017.07.25. 16:40

Rabszolgamunkát végeztető farmereket füleltek le Olaszországban

Az olasz rendőrség szerint az elmúlt hónapban 10 olyan személyt vettek őrizetbe, akik illegálisan és rabszolga módjára dolgoztatták munkásaikat, többnyire Dél-Olaszországban.

Az olasz rendőrség egy hónapja indított razziája során több mint 75 farmot fésült át országszerte, a legnagyobb razziát a délkelet-szicíliai Ragusán tartották. Itt három embert vettek őrizetbe, akik a helyi ültetvényeken 12 órás műszakokban dolgoztatták a munkásokat, akiknek óránként 2,5 eurót (763,75 forintot) fizettek. A hatóságok ezen kívül 24 ember ellen indítottak büntetőeljárást, négy farmot felszámoltak és összesen 108 ezer eurónyi (csaknem 33 millió forintnyi) pénzbüntetést szabtak ki.

A munkavállalók kizsákmányolása komoly problémának számít az építőipari és mezőgazdasági ágazatban Olaszországban, ahol a hetente partot érő migránsok ezreit szervezik be illegális mezőgazdasági munkára a maffia tagjai. A New York-i székhelyű Orvosok az Emberi Jogokért nevű civil szervezet áprilisi jelentése szerint a dél-olaszországi Calabria tartomány csak egyetlen városában mintegy 2500 olyan, a maffia által gyümölcsszedőként dolgoztatott ember tartózkodik jelenleg olyan körülmények között, hogy a települést a köznyelvben „csak Olaszország legnagyobb gettójának” hívják. A beszámolóból azonban nem derül ki, hogy pontosan melyik településről van szó.

A tavaly elfogadott törvény értelmében egytől hat évig terjedő börtönbüntetéssel és 500-1000 eurós (152-304 ezer forintos) pénzbírsággal büntetendő az a személy, aki az említett módon és körülmények között szervez be és dolgoztat munkavállalókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!