Járvány

2021.04.11. 23:01

Rekordot döntött az új megbetegedések száma Indiában

A fertőzöttek számának megugrása miatt az dél-ázsiai ország kormánya betiltotta a Covid-19-betegek kezeléséhez használt Remdesivir nevű antivirális gyógyszer exportját.

Rekordot döntött az új koronavírus-megbetegedések száma Indiában; vasárnap olyan sok, csaknem 153 ezer új esetet regisztráltak, amennyit a járvány kitörése óta még sohasem.

A fertőzöttek számának megugrása miatt az dél-ázsiai ország kormánya betiltotta a Covid-19-betegek kezeléséhez használt Remdesivir nevű antivirális gyógyszer exportját.

A szubkontinens világelső az új fertőzések mozgóátlagában; a Reuters összesítése szerint a világon jelentett új napi megbetegedések közül minden hatodikat Indiában jegyeznek föl. A napi új esetszám ezen a héten hatszor döntött rekordot a dél-ázsiai országban.

A Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma több mint öt hónapos csúcsra, 839-re nőtt vasárnap. Az Indiában eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 milliós tábora a harmadik legnagyobb a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

Narendra Modi indiai kormányfő vasárnap elindította azt a négynapos „oltási fesztivált”, amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást.

India január közepe óta több mint százmillió adag vakcinát kötött le. Ugyanakkor több indiai államban is oltóanyaghiányra panaszkodnak.

A hatóságok szerint a fertőzés gyors terjedésének egyik fő oka, hogy az emberek nem hordanak eltakaró maszkot, és az elmúlt hetekben sem halasztottak el számos tömegrendezvényt, vallási és politikai gyűléseket.

Vasárnap az északi országrészben, Haridvár városában a Gangesz folyó partján sűrű tömeg gyűlt össze reggeli imára a Kumbh mela hindu zarándokünnepen, a résztvevők többsége nem viselt maszkot.

Indiában az utóbbi időben megugrott a Covid-19-megbetegedések száma. 2021. április 11-ére 1 108 087 aktív fertőzöttet regisztráltak, és ez a szám egyfolytában nő. Ezért hirtelen megnőtt Covid-19-ben szenvedő paciensek kezelésére használt a Remdesivir iránti kereslet. Ezért az indiai kormány megtiltotta a Remdesivir és a szer aktív gyógyszerészeti összetevőinek az exportját, amíg nem javul a helyzet – áll a kormány sajtószolgálata által a kormányzati honlapon vasárnap közzétett közleményben.

Indiában hét gyógyszergyár állít elő Remdesivirt, és nagy tételekben exportálták, egyebek mellett az Egyesült Államokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!