Aradi vértanúk

2017.10.04. 14:57

Rendhagyó történelemórákat tartanak a nemzeti gyásznapon

A tanórának számító körséta keretében iskolás csoportok és előzetesen regisztrált jelentkezők látogathatják végig az aradi vértanúkra emlékező október 6-i nemzeti gyásznapon az 1848-asok parcelláját és a nemzet nagyjainak mauzóleumait Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Budapest, 2014. november 14. Radnain Fogarasi Katalin, a Nemzeti rksg Intzetnek elnke felszlal a XIII. orszgos kegyelet- s emlkezetkonferencin a budapesti Magyarsg Hzban 2014. november 14-n. MTI Fot: Bruzk Nomi

Fotó: Bruzák Noémi

Magyarországnak két nemzeti gyásznapja van: október 6., amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékeznek; valamint november 4., az 1956-os forradalom leverésének emléknapja – idézte fel Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója az MTI-nek.

A vezető elmondta, hogy pénteken hagyományosan leginkább iskolás csoportokat várnak a Fiumei útra, ahol előzetes regisztráció alapján kihelyezett történelemórákat tartanak.

„Sok százan jelezték részvételüket a kora reggeltől késő délutánig tartó programra, ahol képzett idegenvezetőink audioguide készülékek segítségével kalauzolják a látogatókat, akiknek a vezetők bemutatják a Batthyány-, a Kossuth- és a Deák-mauzóleumokat, valamint az 1848-as parcellát” – mondta.

A nemzeti gyásznap központi programjai pénteken reggel a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját.

A Fiumei úti sírkertben a sétákon kívül 10 órakor tartanak ünnepséget és koszorúzást a Batthyány-mauzóleumnál. A programot a Hungarofest és a Nemzeti Örökség Intézete közösen szervezi.

Borítókép: Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke a budapesti Magyarság Házában 2014. november 14-én.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!