Járvány

2020.04.08. 13:10

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Etiópiában

Rendkívüli állapotot hirdetett ki szerdán Abij Ahmed etióp miniszterelnök, hogy elősegítse a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését – közölte a kormányfő hivatala a Twitteren.

„Figyelembe véve a Covid-19 súlyosságát, Etiópia kormánya rendkívüli állapotot hirdet” – fogalmazott a miniszterelnök hivatala.

A több mint 110 millió lakosával Afrika második legnépesebb országának számító Etiópiában eddig 52 igazolt fertőzöttet és két halálesetet jegyeztek fel. Az etióp hatóságok iskolákat zártak be, betiltották a nyilvános rendezvényeket, és arra kérték a munkavállalókat, hogy aki csak tud, dolgozzon otthonról.

Az etióp kormányfő nem említette, hogy milyen további lépések várhatóak a rendkívüli állapot alatt.

Eközben Dél-Afrikában Cyril Ramaphosa elnök két hónap kényszerszabadságra küldött egy minisztert, aki a közösségi médiában megjelent kép tanúsága alapján egy barátjánál ebédelt, megsértve a szigorú korlátozásokat, amelyeket a járvány terjedésének megfékezése céljából vezettek be. A dél-afrikai média szerint az említett képen Stella Ndabeni-Abrahams kommunikációs és digitális technológiai miniszter látható vendégségben Mduduzi Manana korábbi oktatásiminiszter-helyettesnél.

Az elnöki közlemény szerint Ndabeni-Abrahams bocsánatot kért Ramaphosától, akit azonban nem hatottak meg azok az érvek, amelyeket a tárcavezető hozott fel mentségére, az elnök ezért kéthónapos rendkívüli szabadságra küldte és nyilvános bocsánatkérésre szólította fel őt.

A Dél-afrikai Köztársaságban háromhetes vesztegzárat vezettek be március 26-án a járvány terjedésének lassítása érdekében. Az embereket felszólították, hogy maradjanak otthon, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha a legalapvetőbb termékekre vagy egészségügyi ellátásra van szükségük. A Dél-afrikai Köztársaság a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ország Afrikában, hétfőig 1686 igazoltan koronavírus-fertőzéses esetről és a betegségből eredő 12 halálesetről számolt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!