tragédia

2019.08.06. 11:57

Rengeteg halálos áldozatot szedett a hőség Japánban

Az elmúlt napokban a hőmérséklet helyenként meghaladta a 38 Celsius-fokot.

Ötvenhét ember halt meg Japánban a hőséggel összefüggő egészségügyi problémák miatt július 29-e óta – közölte kedden a tokiói kormány.

A tájékoztatás szerint az előző héthez képest a háromszorosára, 5664-ről 18 347-re emelkedett a hőguta miatt kórházba került emberek száma, több mint a felük 65 év feletti. Több mint 700-an súlyos tünetekkel kerültek kórházba, és legalább háromhetes gyógykezelés vár ott rájuk.

A hőség miatt kórházba kerülők száma most volt a második legnagyobb 2008 óta, amikor a heti statisztikákat elkezdtek készíteni.

Japánban az elmúlt napokban a hőmérséklet helyenként meghaladta 38 Celsius-fokot. A meleg leginkább az idősek számára megterhelő, mert többet tartózkodnak a szabadban, illetve otthon takarékosságból nem kapcsolják be a légkondicionálót. A hatóságok felszólították az embereket, hogy fogyasszanak sok folyadékot, hordjanak fejfedőt, és igyekezzenek minél kevesebb időt tölteni a napon.

Tavaly nyáron 140 ember halt meg a rendkívüli hőség miatt, emberek tízezrei kerültek kórházba.

A Tokiói-öböl felett jelenleg nagy légnyomású légréteg uralkodik, ami hőséggel párosul. Az ország harmadik legnagyobb, délnyugaton fekvő Kjúsú szigetén kedden ugyanakkor heves esőzések voltak és rendkívül erős szél tombolt. A part menti Oita prefektúrában 154 ezer embernek, míg Fukuoka prefektúrában húszezer embernek tanácsolták, hogy vonuljon óvóhelyre a trópusi vihar veszélye miatt. A helyi áramszolgáltató tájékoztatása szerint a szigeten hatezer háztartásban nincs villany. Mintegy kétszáz légi járatot töröltek az ítéletidő miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!