incidens

2021.09.05. 20:40

Riasztották a tajvani légierőt Kína újbóli katonai tevékenysége miatt

Legutóbb június 15-én került sor egy nagyobb légtérsértő műveletre.

Tajvan vasárnap riasztotta légierejét Kína újbóli katonai tevékenysége miatt.

A tajpeji védelmi tárca tájékoztatása szerint 19 kínai harci repülőgép, köztük nukleáris fegyverek hordozására képes bombázók repültek át Tajvan légvédelmi azonosító zónáján.

A minisztérium közölte, hogy a légtérsértő műveletben tíz darab J-16-os és négy Szu-30-as típusú vadászgép, valamint egy tengeralattjáró elhárításra használt harci repülő mellett négy darab – nukleáris eszközök hordozására képes – H-6 jelű nagy hatótávolságú csapásmérő kínai repülőgép vett részt. Hozzátette, hogy elriasztásukra riasztották a tajvani légierőt, miközben a légvédelem nyomon követte az akciót.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, és diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében, rendszerint a Tajpej fennhatósága alá tartozó délnyugati fekvésű Pratas-szigetek térségében.

Legutóbb június 15-én került sor egy nagyobb légtérsértő műveletre. Akkor a kínai légierő 28 gépe hatolt be Tajvan légvédelmi azonosító zónájába.

Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként. Kína álláspontja szerint azért van szükség az ilyen jellegű műveletekre, hogy megvédje szuverenitását, illetve elejét vegye a tajpeji és a washingtoni vezetés „összejátszásának”.

A tajvani védelmi minisztérium éppen a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy egyre nagyobb fenyegetést jelent Peking, mondván, a kínai fegyveres erők képesek megbénítani a sziget hadseregét, illetve teljességgel nyomon tudják követni a tajvani csapatmozgásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!