Merénylet

2018.06.23. 10:58

Robbantottak az új etióp miniszterelnök nagygyűlésén

Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert.

Szombat délelőtt gránát robbant Abij Ahmed, az áprilisban hivatalba lépett etióp miniszterelnök nagygyűlésén Addisz-Abebában, amelyre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban. A miniszterelnök nem sokkal később az állami televízióban azt mondta, néhányan – még nem tudni, hányan – meghaltak, többen megsérültek. Közlése szerint a merénylet az etiópiai egység ellenzőinek sikertelen kísérlete volt.

A detonáció nem sokkal Abij Ahmed beszéde után történt. A kormányfőt testőrei azonnal kimenekítették. Egy szervező arról beszélt, hogy a tömegben gránát robbant, amelyet a színpadra akart valaki felhajítani.

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akit politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy feltétel nélkül elfogadja a békemegállapodást a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával.

Ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták, főleg a két ország határvidékén, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!