Korszerűsítés

2018.05.04. 17:43

Románia felújítja az idén valamennyi határátkelőjét

Becslése szerint csak az illegális dohánytermékek behozatalának visszaszorítása nyomán egymilliárd euróval lehetne növelni a román állam bevételeit.

Románia felújítja és korszerűsíti az idén valamennyi határátkelőjét – jelentette ki pénteken Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter.

A tárcavezető a kelet-romániai Suceavan beszélt erről. Hangsúlyozta: a korszerűsítésre azért van szükség, hogy az országba egyetlen olyan szállítmány se érkezhessen, amelyet nem világítanak át megfelelő felszereléssel.

Teodorovici elismerte, hogy nagyon ambiciózus terv, amit nem lesz könnyű teljesíteni, de szerinte valamennyi határátkelőhelyet az idén vagy legkésőbb 2019-ben korszerűsítenek.

Rámutatott: a határátkelőhelyeket jobban felszerelik fix és mozgatható átvilágító berendezésekkel. Teodorovici szerint a lényeges változás az lesz, hogy nem csak szúrópróbaszerűen világítják át majd a járműveket és az árut, hanem valamennyi szállítmányt alaposabban górcső alá vesznek.

A miniszter a korszerűsítéstől azt várja, hogy jelentősen csökken a cigarettacsempészet. Becslése szerint csak az illegális dohánytermékek behozatalának visszaszorítása nyomán egymilliárd euróval lehetne növelni a román állam bevételeit.

Romániában tavaly a cigarettacsempészet elérte a belföldön elfogyasztott cigarettamennyiség 17 százalékát, ami meghaladja az európai 10 százalékos átlagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!