Járvány

2021.06.11. 16:03

Románia további százezer AstraZeneca oltást adományozott Moldovának

Románia újabb szállítmány koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát küldött humanitárius segélyként a Moldovai Köztársaságba – közölte pénteken az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

A bukaresti egészségügyi minisztérium tartalékaiból származó százezer vakcinát annak a felajánlásnak a keretében adományozták Moldovának, amelyet Klaus Iohannis román államfő tett tavaly decemberi chisinaui látogatása alkalmával, amikor – a közös történelemre, nyelvre és kultúrára alapozó stratégiai partnerség jegyében – segítséget ígért Moldovának a járvány elleni védekezéshez.

Románia februárban és márciusban több mint 300 ezer adag AstraZeneca vakcinát adományozott már Moldovának.

Romániába eddig csaknem 3 millió adag AstraZeneca vakcina érkezett, amiből mindössze 824 ezer dózist használt fel.

Az országban mintegy 400 ezer ember jelentkezett az oltáskampány első néhány hónapjában, amikor a kereslet még meghaladta a kínálatot az akkor leginkább elérhető AstraZeneca vakcinára. Áprilistól azonban megingott a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaga iránt, miután több európai ország korlátozta használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt. Azóta már csak az ismétlőoltásokat adták be azoknak, akik ezzel a szerrel kezdték meg az immunizációt, a továbbra is érkező AstraZeneca szállítmányok raktáron maradtak.

Romániában annyira visszaesett az oltási hajlandóság, hogy már a legnépszerűbbnek bizonyult Pfizer oltóanyagból is jelentős készletet (3,2 millió dózist) halmozott fel. Románia az Európai Unió által beszerzett és az országba eljuttatott koronavírus elleni vakcinák alig több mint felét (58 százalékát) használta fel.

A hárommilliós Moldovában eddig 480 ezer embert oltottak be koronavírus ellen. A 19,3 milliós Romániában eddig 4,5 millió lakos kapott legalább egy adag vakcinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!