járvány

2019.01.28. 19:57

Románia újabb két nyugati megyéjében jelent meg a sertéspestis

Megjelenése óta eddig 364 539 állatot kellett elpusztítani.

Újabb két, Magyarországgal szomszédos romániai megyében, Arad és Temes megyében mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát – derült ki a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA) hétfői közleményéből.

Az állategészségügyi szakembereket múlt pénteken értesítették a Temes megyei Belence (Belint) helyi hatóságai arról, hogy a faluban 23 házisertés pusztult el.

A laborvizsgálatok hétfőn közzétett eredménye igazolta a Temes megyei faluban elhullott állatok ASP vírusos fertőzöttségét. Ugyanakkor egy másik, Arad városából származó mintánál is megtalálták a fertőző betegség vírusát.

Az előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy mindkét esetben az állatokat a törvényes előírások által megkövetelt azonosítók és állategészségügyi engedélyek nélkül vásárolták egy Bihar megyei férfitől. Az ANSVSA bűnvádi feljelentést tett a rendőrségnél és közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az élő sertések hatósági engedély nélküli adásvétele az állatállomány egészségét veszélyezteti és bűncselekménynek számít.

Az ANSVSA legutóbbi, január 18-án közzétett összesítése szerint Romániában az ASP megjelenése óta 364 539 sertést kellett elpusztítani. A legutóbbi kimutatásban az ország 16 megyéjében azonosított 1127 fertőzésgóc szerepelt. A hatóság eddig 8535 állattartó számára fizetett ki összesen 251 millió lej (16,7 milliárd forint) kártérítést.

A fertőző gócok csaknem felét a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyében tartják számon, ahol a vaddisznók és a szabadon kóborló háztáji sertések akadálytalan érintkezése miatt terjedt el a kór. Az ASP először az ország észak-keleti térségében jelent meg tavaly nyáron, a magyar-ukrán román hármashatár közelében. Ebben a térségben lassult a fertőzés terjedése, és több fertőző gócot sikerült már felszámolni, így ezek száma Szatmár és Bihar megyében 52-re csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!