természet

2018.02.25. 21:47

Romániát sem kíméli a tél

Hétfőn hófúvásra és erős fagyra figyelmeztető riasztás lép érvénybe az országban.

Erős fagyra és hófúvásokra figyelmeztető narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki vasárnap a román meteorológiai intézet az ország déli és keleti megyéire.

A hétfő hajnalban hatályba lépő fagyriadó szerint a Kárpátok vonulatától délre és keletre fekvő térségekben, valamint Erdély keleti (székelyföldi) részén a február végén valaha mért legalacsonyabb értékekhez hasonló hőmérséklet várható, vagyis a hőmérséklet mínusz húsz fok alá eshet, de a legmagasabb értékek sem emelkednek mínusz 12, mínusz 8 fok fölé.

A fagyriadó mellett négy Duna-parti megyére a várható sűrű havazás miatt külön narancssárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, valamint a fővárosban és az ország nyolc déli megyéjében a várható erős szél és hófúvás miatt egy harmadik narancssárga riasztás lép érvénybe hétfő reggel.

A fagyriadó csütörtökig tart, a havazás és hófúvás várhatóan kedden alábbhagy.

A meteorológiai figyelmeztetések nyomán Gabriela Firea főpolgármester tanítási szünetet rendelt el hétfőre és keddre a bukaresti közoktatásban. Constanta, Giurgiu, és Gorj megyében is zárva maradnak hétfőn és kedden az iskolák.

Braila megyében a dialízisre szoruló vesebetegeket és szülés előtt álló várandós nőket még vasárnap kórházba szállítják, hogy a hófúvások idején ne kelljen hótorlaszok között elakadt mentőautókat menteni.

A katasztrófavédelem közölte: háromezer járművel és ötezer alkalmazottjával készenlétben áll az ítéletidő okozta vészhelyzetek kezelésére, ugyanakkor azt tanácsolták a lakosoknak, hogy ne menjenek a szabadba, és járművel is csak a hideg időnek és csúszós utaknak megfelelő felszereltséggel és kizárólag akkor induljanak útnak, ha az elkerülhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!