Pedig már megjárta

2020.09.30. 12:50

Rossz tapasztalatai sem gátolják abban, hogy mások becsületébe gázoljon Jourová

Vera Jourovát néhány évvel ezelőtt korrupció gyanújával letartóztatták a prágai repülőtéren. Az Európai Bizottság alelnöke megszenvedte az előzetes letartóztatást: elvesztette a családját és a munkáját is.

BRUSSELS, BELGIUM - JULY 16: Vice President of the European Commission Vera Jourova and European Commissioner for Justice Didier Reynders (not seen) hold a joint press conference in Brussels, Belgium on July 16, 2020. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Dursun Aydemir

A politikus végül 300 ezer euróra perelte a cseh államot. De saját rossz tapasztalatai sem tartották vissza „az uniós alapszerződés értékeinek őrzőjét” attól, hogy bírósági ítéletek nélkül hirdessen ítéletet Magyarországról, a magyar emberek demokratikus választási lehetőségeiről vagy a magyar miniszterelnökről – mutat rá a V4NA hírügynökség cikke.

Az Európai Bizottság alelnöke korábban még annak volt a híve, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Főleg akkor, amikor 2006-ban Prágában letartóztatták, mert a vád szerint a cseh kormány regionális fejlesztésért felelős helyettes államtitkáraként 2 millió cseh korona (mintegy 70 ezer euró) kenőpénzt fogadott el a Budišov kastélyának felújítására szánt uniós támogatásból. Mivel

az ügyészség egy titkos hangfelvételen kívül nem talált elegendő bizonyítékot

Vera Jourová ellen, a jogászból lett politikus beperelte a cseh államot. Eredetileg 8,5 millió cseh koronára (hozzávetőleg 300 ezer euró) tartott igényt a fogva tartása idején kiesett bevételeire hivatkozva, amiből végül 3,5 millió koronát (120 ezer euró) megkapott.

Paní Jourová se definitivně naučila jak euronewspeak, tak mačkat ta správná tlačítka. Dotáhne to vysoko. Balíček pro Der Spiegel: Maďarsko, Polsko je fuj, mám starost o nezávislá média, justici, blablabla, o Babišovi ovšem zatím radši neřeknu ani slovo🙂. https://t.co/Wo0TlQmCIu

Jourová 33 napot töltött előzetes letartóztatásban, majd a cseh ügyészség 2008 nyarán felmentette arra hivatkozva, hogy nem találtak elegendő bizonyítékot ellene. Jourová megszenvedte az előzetes letartóztatást. Bár nem nyert bizonyítást bűnössége, férje elhagyta. Jól tudja tehát, milyen könnyen tönkremehet egy ember élete a vádaskodások miatt.

Věra Jourová 2006: Vazební cela a podezření z korupce.

Věra Jourová 2011: “Takový ten glejt, nebo to znamení vypálené na čele budu mít vždycky. To si s sebou člověk už potáhne celý život.”

Věra Jourová 2019: Místopředsedkyně Evropské komise... https://t.co/LqKtF7bSAo

Az EB alelnökeként, vagyis „az uniós alapszerződés értékeinek őrzőjeként” mégsem tartotta vissza semmi Jourovát attól, hogy ítéletet alkosson bírósági eljárás nélkül Magyarországról, a magyar emberek demokratikus lehetőségeiről vagy a magyar miniszterelnökről, ahogy azt a Der Spiegel című népet lapnak adott interjúban tette. Jourová Magyarországot nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak”. E kijelentésekkel nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány ellen indított támadást, de megsértette a magyar embereket is.

Horko v debatě Jourová vs. Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci v otázce bulharské korupce. “I sharply reject your accusation that I am an accomplice of Borissov. Please, do not offend me like that.„ https://t.co/NW5K0x4X4j

Jourová 2014-ben került be az Európai Bizottságba, ahol a Jean-Claude Juncker vezette kabinet tagjaként az Európai Unió igazságügyi, fogyasztói és esélyegyenlőségi biztosaként tevékenykedett. Tavaly decemberben nevezték ki az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztossá, valamint az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság alelnökévé.

Borítóképünkön Vera Jourová

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!