fizethetnek

2019.11.19. 17:53

Rosszul jár a holland kormány a menedékjogi kérelmekkel

Egyre több migráns indít kártérítési pert Hollandiában, mert túl sokáig tart a menedékkérelmük elbírálása.

Eddig 5,5 millió euró kártérítést fizetett ki migránsoknak a holland kormány, és az összeg jövőre további 17 millió euróval növekszik – derül ki abból a beszámolóból, amit Anneke Broekers-Knol belbiztonsági államtitkár küldött a holland parlament alsóházának. A kártérítési pereket olyan bevándorlók indították, akik legalább egy éve adták be letelepedési kérelmüket a holland Bevándorlási és Honosítási Szolgálathoz (IND).

A várakozási idő olyan hosszú az IND-nél, hogy a bevándorlók – specialista ügyvédek segítségével – nagy összegű és sikeres kártérítési pereket indítanak, számolt be a holland Algemeen Dagblad (AD) hírportál alapján a V4NA.

A késedelmet részben maga a holland kormány okozta, mert 2017-ben lefaragta az IND állami alkalmazottainak számát. Ezért telik hosszabb időbe eldönteni, kik jogosultak a letelepedésre. Továbbá az is fontos, hogy eddig a migránsok jelentős része egy háború sújtotta országból, Szíriából érkezett, ami megkönnyítette a menedékjog megadását. A szíriai háború lezárása után azonban ez a helyzet megváltozott, mutat rá az AD.

Broekers-Knol javaslatában szerepel, hogy ezentúl származási ország szerint rangsorolják a menedékkérőket, hogy a valóban rászorulók prioritást élvezzenek. Ezen kívül indítványozta, hogy a holland kormány a jelenlegi 350 alkalmazott megtartása mellett további 300 fővel bővítse az IND létszámát 2020 végéig. Hollandia további 100 millió eurót különített el a migrációval kapcsolatos ügyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!