átfogó fejlesztés szükséges

2018.09.25. 19:42

Segítenék a Magyar falu programot a települési önkormányzatok

Szakmai javaslatokat nyújtott át a kormánynak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ).

A szervezet Modern falvak munkacsoportja által a Magyar falu programról készített szakmai anyagot és javaslatokat Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke nyújtotta át Gyopáros Alpárnak, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak.

Megyénként mások a problémák

Az eseményen Schmidt Jenő azt mondta, szeretnének hozzájárulni a Magyar falu program sikerességéhez. A TÖOSZ több mint 1700 taggal rendelkező szövetség, amelynek elsődleges feladata, hogy javítsa a települések jövőképét, segítse a megélhetést – hangsúlyozta.

A program lehetőség lesz a vidék számára – jelentette ki Schmidt Jenő, hozzátéve: a fejlesztések 2900 települést érintenek majd a következő tíz-tizenöt évben.

Úgy fogalmazott, hogy csoda azonban nem várható egy-két éven belül.

Közölte, hogy hét munkacsoportot hoztak létre. Gyakorlott polgármesterek és minisztériumi tisztviselők dolgoztak együtt, a tárcák közül a TÖOSZ elnöke kiemelte az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Belügyminisztériumot.

Schmidt Jenő úgy vélekedett, az elkészített dokumentum nagy segítségére lehet a kormánybiztosnak abban, hogy a feladatokat rangsorolva, a rendelkezésre álló források mennyiségéhez igazítva terjeszthesse a kormány elé. Hangsúlyozta, hogy egészen mások a problémák a különböző megyékben.

Hisznek abban, hogy a javaslatok megvalósítása könnyebbé teszi majd a megélhetést, a helyben maradást.

A TÖOSZ elnöke szerint 2020-ra már lehet majd látni az infrastruktúra fejlődését, 2023-24-re pedig nőni fog a falvak népességmegtartó képessége.

Kormányokon átívelően, tíz-tizenöt esztendőn keresztül évi 400 milliárd forint befektetésére lenne szükség – vélekedett Schmidt Jenő.

Négy fő területre összpontosítanak

Gyopáros Alpár közölte: bízik abban, hogy jövőre 150 milliárd forintnyi fejlesztést meg tudnak valósítani. Jó lenne évi 400-500 milliárdot a programra fordítani, hosszú távon azonban nem jósolható meg a gazdasági helyzet.

A TÖOSZ anyagán 160-an dolgoztak, hogy valós igényeket elégítsenek majd ki a projektek – jelezte.

Négy területre mindenképpen összpontosítani szeretnének: a lakhatásra, a közszolgáltatások fejlesztésére, a munkába járással összefüggően a mellékúthálózat jelentősebb korszerűsítésére, valamint a helyi közösségek megerősítésére

- sorolta Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos szerint további munkára van szükség ahhoz, hogy összeállítsanak olyan hosszú távú koncepciót, amely ciklusokon átnyúlóan szolgálhatja a falvakban lakók életét.

Kérdésre felelve Schmidt Jenő elismerte, hogy egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány. A kormányzatnak lépnie kellene – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!