Honvédelem

2017.06.27. 16:45

Simicskó: az új típusú biztonsági kihívásokra nem lehet rutinszerűen reagálni

Biztonságpolitikai szempontból a világ új szakaszba lépett, és az új típusú biztonsági kihívásokra nem lehet rutinszerűen reagálni – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a véderő-, katonai és légügyi attasék éves értekezletén, kedden Budapesten. A tárcavezető kifejtette, hogy újranyitják a katonai attaséhálózatokat, fejlesztik a fegyver- és lőszergyártást, modernizálják a hadsereget, hogy 2026-ra a Magyar Honvédség ütőképes haderő legyen, és bevonják a lakosságot is: helyi tartalékos századokat hoznak létre.

Mediaworks Online / MTI

Simicskó István bejelentette: a Magyar Honvédség minden területét érintő fejlesztések keretében folytatják a katonai attaséhálózat bővítését. A minisztert Kovács József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója azzal egészítette ki, hogy a katonai diplomáciai hálózatot érintő fejlesztések és bővítések 2020-ig folytatódnak.

A miniszter az értekezlet szünetében sajtótájékoztatót tartott: a rendszerváltás óta a Magyar Honvédség „folyamatos mélyrepülésben volt”, s ez a katonai diplomáciát is érintette, több attasé-hivatalt is bezártak. Ezt a trendet szeretnék megfordítani, ezért tavaly Zágrábban nyitották újra a képviseletet, idéntől pedig Pozsonyban és Prágában kezd újra működni, jövőre meg Bécsben és Szkopjéban fejlesztik tovább a katonai diplomáciai hálózatot – mondta Simicskó. Majd felidézte: a világ, s a biztonsági helyzet is megváltozott. Erre olyan újabb és újabb kihívások figyelmeztetnek, mint a Brexit, a tömeges illegális bevándorlás, az európai nagyvárosokban és másutt napi szinten elkövetett terrortámadások. Szerinte az Európai Unió válsága egyben civilizációs válság is: látható, hogy a nyugati civilizáció befolyása csökken, miközben Ázsia dominanciája egyre erősebb. Az iszlám világot demográfiai növekedés jellemzi, míg a keresztény hívek száma világszerte csökken – figyelmeztetett a Simicskó István.

A tárcavezető szerint kérdés, hogy az iszlám világból Európát elözönlő illegális bevándorlók mire lesznek képesek, s hogy Európa tudja-e modernizálni az iszlám világát, ugyanis a már itt lévő második, harmadik generációs bevándorlók nem tudtak „modernizálódni”, integrálódni a nyugati társadalmakba.

A világ megértése is bonyolultabbá vált, ezzel együtt Simicskó képmutatásnak nevezte, hogy az Európai Unió vezető államai, s a brüsszeli vezetés nem képes felismerni a bajokat, pedig az európai értékeket közösen kell megvédeni – vélekedett. Ezt szorgalmazza a V4-es országokkal, valamint annak kibővített együttműködésében Horvátországgal, Szlovéniával, Ausztriával együtt Magyarország – tette hozzá a miniszter.

Simicskó István szerint a közép-európai államok hasonló módon érzékelik a veszélyeket, és hasonló megoldásokat kínálnak a térség, s Európa biztonságának védelmére is. Kiemelte továbbá, hogy az Egyesült Államok bevándorláspolitikája is hasonló a Magyarországéhoz: a migráció okozta veszélyeket és a terrorizmus elleni fellépést is hasonlóan látják. Ennek kapcsán fontos lépésnek tartja, hogy az Országgyűlés kétharmados támogatással szavazta meg a magyar katonai részvétel bővítését és meghosszabbítását az ISIS elleni nemzetközi koalícióban. Elmondta azt is, hogy biztonságpolitikai szempontból a világ új szakaszba lépett, és az új típusú kihívásokra nem lehet rutinszerűen reagálni. A modern világban a katonai biztonságban kulcsszerepe van a modern technológiának, de „a legfontosabb az ember”, ezért a Magyar Honvédség katonáinak, attaséinak felkészültségére a legmesszebbmenőkig számítanak – fogalmazott Simicskó.

A miniszter fontosnak tartja, hogy a honvédséget kiképezzék a modern hadviselésre, ezért a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében szinte valamennyi fegyvernemet megerősítik. A tízéves fejlesztési terv kiterjed még a légiszállítás, a helikopterképesség, a légtérvédelem és a kibervédelem területére is, sőt, a fegyver- és lőszergyártás bővítése, s a budapesti honvédkórház fejlesztése is napirenden van – közölte a tárcavezető.

Ezen felül az állampolgárok felé is szeretnének nyitni: az önkéntes tartalékos rendszer újjászervezéséhez toborzó kampányt indítanak. A cél, hogy minden járásban felállítsanak egy területvédelmi önkéntes tartalékos századot – mondta a hadügyminiszter. A Magyar Honvédség fejlesztése Magyarország biztonságának növelését garantálja – emelte ki Simicskó István, és reméli, hogy a Zrínyi 2026 fejlesztési terv végeztével ütőképes haderő lesz a Magyar Honvédség, ami az Európai Unió és a NATO erősítését is szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!